Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Berlusconi definitief vrijgesproken van bunga bunga-feesten

Berlusconi wordt definitief niet gestraft voor zijn beruchte seksfeesten. Hij is gisteravond opnieuw vrijgesproken van het betalen voor seks met een minderjarige prostituee en van machtsmisbruik.

Foto EPA / Angelo Carconi

Berlusconi is ook door het Hof van Cassatie vrijgesproken van het hebben van betaalde seks met een minderjarige prostituee en van machtsmisbruik. Hij wordt dus definitief niet gestraft voor zijn beruchte bunga bunga-feestjes.

De motivering van het vonnis volgt nog.

In juli vorig jaar vernietigde het hof van beroep al de gevangenisstraf van zeven jaar die de rechter Berlusconi had opgelegd. Datzelfde geldt voor zijn levenslange uitsluiting van politieke ambten. Het hof van beroep achtte niet bewezen dat Berlusconi tegen betaling seks heeft gehad met de destijds minderjarige Karima el-Mahrough, danseres in een nachtclub in Milaan. Deze Ruby Rubacuori, zoals haar artiestennaam luidt, was één van de attracties op de beruchte bunga bunga-feestjes in Berlusconi’s villa bij Milaan, waar mannen van boven de zeventig zich vermaakten met jonge vrouwen.

De details hiervan zijn breed uitgemeten: vrouwen verkleedden zich als non of voetballer en voerden dan een striptease uit. Ze kregen een maandelijkse toelage, een woning, soms een auto en een baantje bij de televisie. De details hebben forse schade toegebracht aan Berlusconi’s imago.
Berlusconi’s tweede vrouw eiste in 2009 publiekelijk een scheiding wegens zijn ‘ziekelijke’ gedrag en de manier waarop hij zich als ‘een sultan’ omringde met jonge vrouwen.

Berlusconi ontkent ooit het bed met El-Mahrough te hebben gedeeld en zijn macht te hebben misbruikt om strafbare feiten in de doofpot te stoppen. Zijn aanhangers zagen de veroordeling als een staatsgreep door de rechterlijke macht.

In 2013 werd Berlusconi definitief veroordeeld wegens belastingfraude. Hij werd voor twee jaar uitgesloten van openbare ambten. Ook moest hij vier uur per week maatschappelijk werk verrichten. Hij assisteert bij de verzorging van alzheimerpatiënten. Wel trekt Berlusconi nog aan de touwtjes van zijn partij Forza Italia en heeft hij zo aanzienlijke politieke invloed.