Bankiers ABN Amro in Dubai pleegden fraude

ABN Amro heeft onlangs wegens misstanden zes bankiers in Dubai ontslagen, vrijwel de gehele top van de afdeling private banking. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag op basis van eigen onderzoek.

De bankiers handelden in strijd met eigen beleidsregels door onder valse voorwendselen rekeningen te openen voor met name rijke Indiase klanten. Deze klanten gebruikten de rekeningen vervolgens niet voor vermogensbeheer, maar voor allerlei zakelijke transacties. Zo profiteerden ze volgens de krant van soepelere regelgeving tegen bijvoorbeeld witwassen en financiering van terrorisme. Ook richtten de bankiers in Dubai buitenlandse bedrijven op voor de illegale transacties en deden zij de administratie. ABN zou inmiddels een twintigtal betrokken klanten hebben geweerd.

Het FD baseert zich onder meer op een vertrouwelijke brief van de lokale toezichthouder, Dubai Financial Services Authority (DFSA). In deze brief eist de toezichthouder openheid van zaken over de onregelmatigheden.

De affaire rond de Nederlandse staatsbank ligt extra gevoelig, omdat ABN staat voor een beursgang. Een woordvoerder van ABN bevestigt dat er „signalen voor fraude” zijn binnengekomen die aanleiding waren voor onderzoek. „Een aantal private bankers hield zich niet aan de afspraken. Daardoor kwamen er klanten binnen die we niet wilden hebben. We hebben afscheid genomen van een aantal medewerkers en klanten.”