Automatisch een fotoboek maken

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: foto-albums automatisch laten maken

Bedrijf: ReSnap Oprichter: Thomas Beguin (27), Erik-Jan Schreurs (29), Joachim den Hertog (26) en Luc Hendriks (25) Medewerkers: 8

Toen Hyves er definitief mee stopte, was er sowieso één bedrijf dat daar geld mee verdiende: ReSnap. Zij boden de mogelijkheid om binnen 1 minuut van je leukste Hyves-foto’s automatisch een fotoboek te maken. Dat kon je online delen of op papier bestellen. Fotoboeken maken van sociale mediaprofielen (Facebook & Instagram) doet ReSnap nog steeds, maar vorige maand haalden ze een bedrag van 450.000 dollar op met een nieuw kunstje.

Wat is er nieuw?

Een algoritme dat een fotoboek maakt op basis van foto’s die gewoon op je computerschijf staan. Het bijzondere daaraan is dat het systeem moet weten welke foto’s je wel of niet mooi vindt. Bij sociale media is dat nog makkelijk (hoe meer likes, hoe populairder de foto), maar bij foto’s op je computer niet.

Hoe bepalen ze dat dan?

Net zoals bij de fotoboeken van sociale netwerken kiest het systeem binnen 1 minuut jouw ‘mooiste’ foto’s uit. Door bijvoorbeeld te kijken naar je eerdere fotoboeken: welk soort foto’s koos je toen? Ze analyseren alle foto’s en koppelen er een emotionele waarde aan die bij je past Een 28-jarige vrouw uit Amsterdam vindt de onderbelichte kroegfoto met haar vriendinnen waarschijnlijk toch leuk, terwijl een 65-jarige vrouw wellicht liever foto’s van haar kleinkinderen ziet.

Wat is het verdienmodel?

Online een fotoboek maken is gratis. Tien procent van de klanten besluit daarnaast een fotoboek op papier te laten drukken (vanaf 19,95 euro): daar verdient de start-up aan. ReSnap levert wereldwijd. De nieuwe uitvinding – het fotoboek van foto’s op je computer – is nu nog niet op de markt, maar deze zomer begint de bètaversie.

    • Charlotte van ’t Wout