Altijd al een lastig departement

Er wachten ingewikkelde dossiers op de nieuwe bewindspersonen

De grootste werkgever van Nederland – ruim 61.000 politieagenten en nog eens ruim 25.000 ambtenaren bij de andere diensten – zit sinds maandag zonder politieke bazen. Leiding geven aan zo’n breed en divers departement als het ministerie van Veiligheid en Justitie is een heikele onderneming. Al is het maar omdat waar zóveel mensen werken, de kans op fouten nu eenmaal groter is.

Veiligheid is bovendien een mediageniek thema. De minister en de staatssecretaris ‘mogen’ bijna elke week wel aantreden bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer om verantwoording af te leggen over incidenten. Nu eens gaat het over hennepteelt, dan weer over vernielingen in Rome door Nederlandse voetbalsupporters of over de gang van zaken rond een tbs’er die is ontsnapt tijdens zijn verlof.

Ondertussen wordt een bewindspersoon geacht de nodige juridische kennis te hebben, liefst tot in de details van de wet en moet hij (of zij) optreden als staatsrechtelijk geweten van het kabinet. Het meer justitiële, magistratelijke deel van het ministerschap, zogezegd.

Hieronder vijf van de lastigste dossiers voor de nieuwe bewindspersonen op een rij.

    • Annemarie Kas