Aan expats en Polen valt goed geld te verdienen

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De IamExpat Fair in de Westergasfabriek in Amsterdam
Wie: Expat Carlos Riera, eigenaar van Nu Wonen Robert Blonk en businessmanager van ABN AMRO Annette Visser

Aan de expat valt flink geld te verdienen. Want: hij kent het land niet, spreekt de taal niet en weet bovendien niet wat normale prijzen zijn.

Dat het duur was in Nederland - dat was zo’n beetje het enige dat Carlos Riera wist toen hij vanuit Chili naar Nederland kwam om hier te werken als programmeur. “Ik betaalde vijftienhonderd euro voor een kleine studio buiten het centrum van Amsterdam en dacht dat dat normaal was. Tot een collega me vertelde dat ik niet meer dan de helft voor zo’n woning zou moeten betalen.”

Arbeiders wegzetten

Robert Blonk, die woningen aan expats verhuurt, ziet zoiets vaak genoeg gebeuren. “Als je als buitenlander tegen een makelaar zegt dat je budget duizend euro per maand is, dan laat hij je dat betalen terwijl hij je in een appartement van, zeg, zevenhonderd euro zet.”

Zelf waagt Blonk zich niet aan dat soort praktijken. Is ook niet nodig want de zaken gaan goed - zijn bedrijf heeft vestigingen in onder meer Den Haag, Rotterdam, en één in Amsterdam in de planning. Maar het meest lucratief zijn de kantoren in Hellevoetsluis en Spijkenisse - vlak bij de Maasvlakte, waar veel Polen werken.

“Die arbeiders kun je in wat grotere aantallen wegzetten hè, die hebben maar twaalf vierkante meter per persoon nodig.”

Robert Blonk zet grote partijen Polen weg en bij ABN AMRO zoeken ze een plek onder de zon.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Een plek onder de zon

Terug naar de expats, die, als ze geen zin hebben in huurgedonder ook een huis kunnen kópen. Dan kunnen ze terecht bij ABN AMRO – die zitten met een heel internationaal team te popelen om je aan een “eigen plekje onder de zon” te helpen, aldus businessmanager Annette Visser.

Een huis kopen? In Amsterdam? Riera lacht. “Een eenkamerappartement kost hier al bijna anderhalve ton.” Misschien moet hij toch eens op de Maasvlakte gaan kijken. Veel voordeliger.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken