Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Zoon president Bouterse veroordeeld tot 16 jaar cel

Dino Bouterse op archiefbeeld.
Dino Bouterse op archiefbeeld. Foto AP/Edward Troon

Dino Bouterse, de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, moet ruim 16 jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in New York bepaald. Bouterse kreeg 195 maanden celstraf voor het steunen van de terreurorganisatie Hezbollah en het smokkelen van cocaïne en wapens.

De zoon van de Surinaamse president gaf al in augustus vorig jaar toe dat hij probeerde Hezbollah te helpen bij het beramen van aanslagen door strijders naar Suriname te laten komen. Hezbollah staat in Amerika op de lijst van terreurorganisaties. Ook gaf hij toe te hebben geholpen bij het invoeren van cocaïne in de Verenigde Staten van Amerika. Deze gedeeltelijke schuldbekentenis deed hij in ruil voor strafvermindering. Uiteindelijk is er een deal gesloten tussen de verdachte en het Openbaar Ministerie in New York.

Cocaïne en een raketwerper

Bouterse junior (42) zit al sinds 2013 vast in een Amerikaanse gevangenis nadat hij onderhandelde met undercoveragenten van de Amerikaanse DEA over cocaïne. Daarmee riskeerde hij een straf variërend van vijftien jaar tot levenslang. De Amerikaanse justitie heeft gezegd videobeelden te hebben waarop te zien is dat Bouterse een kilo cocaïne en een raketwerper uit een kluis op zijn kantoor haalt. Ook hebben ze opnames waarin Bouterse spreekt van een permanente aanwezigheid van Hezbollah in Suriname.

President en vader Desi Bouterse benoemde zijn zoon in 2010 nog tot hoofd van de Counter Terrorism Unit (CTU) in Suriname. Nu zijn zowel vader als zoon veroordeeld voor drugshandel. Vader Bouterse werd in 2000 bij verstek in Nederland veroordeeld tot elf jaar cel voor het smokkelen van 474 kilo cocaïne dat in 1997 in de haven van Stellendam werd onderschept. Sindsdien gold een internationaal arrestatiebevel, maar in Suriname geniet hij na zijn verkiezing tot staatshoofd van immuniteit.

Vorig jaar diende hij een herzieningsverzoek in bij de Hoge Raad. Dat werd begin dit jaar afgewezen.

Lees ook in NRC Handelsblad: Dino dacht beet te hebben (€).