Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Winst verzekeringsgroep Achmea verdampt

Exterieur van het hoofdkantoor van Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland.
Exterieur van het hoofdkantoor van Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland. Foto ANP / Lex van Lieshout

Achmea, de grootste zorg- en schadeverzekeraar van Nederland, heeft vorig jaar een winst geboekt van 16 miljoen euro. In 2013 bleef onder de streep nog 349 miljoen euro over. Dat heeft de verzekeringsgroep achter onder meer de merken Zilveren Kruis, Centraal Beheer, Interpolis, FBTO en Inshared vandaag bekendgemaakt.

De winst van Achmea werd gedrukt door reorganisatielasten van 239 miljoen euro. De groep wil ongeveer vierduizend banen schrappen, en daarvan zijn er twaalfhonderd gerealiseerd in 2014. De kosten zijn mede hierdoor met 143 miljoen euro verlaagd. Eind 2016 moet dat 450 miljoen euro bedragen.

Een tweede min op de winst waren afwaarderingen van in totaal 143 miljoen euro. Die kwamen door een verliesgevende verkoop van de Russische activiteiten en tegenvallende resultaten bij pensioenbeheerder Syntrus Achmea, mede door vertrek van een grote klant.

Het operationele resultaat daalde van 542 naar 388 miljoen euro. Dat komt onder meer omdat Achmea 335 miljoen euro heeft gebruikt om de zorgpremies voor 2015 ongeveer gelijk te houden. De brutopremieomzet bleef vrijwel gelijk op ongeveer 20 miljard euro.

Lees bij NRC Q: Zorgverzekeraars houden miljarden achter de hand.