Wifi werkt niet goed op drukke locaties, dus allemaal naar 5 GHz

We hebben te veel draadloze apparaten en we gebruiken dezelfde frequentie om ze aan te sturen. Wat te doen?

Huishoudens met meer dan twee personen hebben veelal tien of meer draadloze apparaten in huis. De hoeveelheid draadloze data groeit jaarlijks met 50 procent. Foto Sabine Joosten, Hollandse Hoogte

Wifi werkt niet goed in woonwijken en stadscentra, meldde het Agentschap Telecom gisteren. Meer dan de helft van de draadloze internetters heeft problemen met de verbinding. Internet werkt vaak te traag of wordt onderbroken. Wat kunt u daaraan doen?

1 Wat is het probleem?

Te veel consumenten gebruiken de 2,4 GHz wifi-band. In stadscentra, bedrijventerreinen en woonwijken, de locaties die door Agentschap Telecom zijn onderzocht, is het te druk op deze toch al overbezette frequentie. De laatste paar jaar is er veel draadloze apparatuur bijgekomen. Die apparaten communiceren met internet via dezelfde radiofrequentie, waardoor tientallen netwerken elkaar storen. Vooral bij het versturen van foto’s, downloaden van video’s of skypen wordt de verbinding vaak onderbroken of treedt vertraging op. In woonwijken speelt overbezetting: huishoudens met meer dan twee personen hebben vaak tien of meer apparaten met wifi: tablets, smartphones, smart tv’s, draadloze printers, afstandsbedieningen.

2 Wat is de oplossing?

Meer mensen moeten overschakelen naar de 5 GHz wifi-band. Op deze frequentie is ruim voldoende capaciteit beschikbaar, blijkt uit het onderzoek. Dankzij de veel grotere bandbreedte, met meer beschikbare kanalen, is ook een snellere verbinding mogelijk. En, nog een voordeel van 5 GHz, het signaal wordt minder verstoord door signalen in de naaste omgeving. Meer gebruik van 5 GHz zal de breedbandsnelheid dus aanzienlijk verbeteren. Een nadeel van 5 GHz is dat het signaal minder ver reikt, dus mogelijk niet beschikbaar is in alle kamers van een woning.

3 Hoe schakel je over naar 5 GHz?

Nieuwe routers, de apparaten die alle draadloze apparatuur in huis aansturen via één internetaansluiting, kunnen zowel werken op 2,4 als op 5 GHz (dualband). Ook draadloze apparatuur die de laatste paar jaar op de markt is gekomen kan dat. Een router die niet geschikt is voor 5 GHz kan worden vervangen. Het instellen van de 5 GHz-frequentie op de router verschilt per fabrikant en model. De handleiding of helpdesk van de internetprovider kunnen je stap voor stap door het aanpassen van de instellingen heen loodsen.

4 En als je daar geen zin in hebt?

Wie liever een oude router of oude draadloze apparatuur blijft gebruiken, kan twee dingen proberen om de verbinding te verbeteren. De router verplaatsen naar een andere ruimte in huis. Dikke muren kunnen het signaal hinderen. Of de kanalen van de 2,4 GHz-band veranderen. Een van de aanbevelingen van de onderzoekers is om het gangbare kanaalpatroon 1-6-11 te vervangen door kanaalpatroon 1-5-9-13. Dit leidt mogelijk tot minder storing van de buren en dus een betere datadoorvoer.