Zo wordt je kind narcistisch

Wat veel ouders vrezen is waar. Als ouders ervan overtuigd zijn dat hun kind specialer is dan andere kinderen, kan dat kind narcistisch worden. Kinderen van zulke overwaarderende ouders voelen zich vaker superieur en vinden vaker dat ze iets extra’s verdienen. Dat blijkt uit onderzoek van psychologen uit Amsterdam, Utrecht, Southampton en Columbus (Ohio), deze week gepubliceerd in PNAS (early edition, online). Eerste auteur is Eddie Brummelman van de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht. Eind vorig jaar werd hij in deze krant geïnterviewd toen hij met collega’s een vragenlijst had ontwikkeld om de ouderlijke neiging tot overwaardering van hun kind vast te stellen. Toen kon hij nog niet zeggen of het goed of slecht is als ouders hun kinderen heel veel beter en leuker vinden dan gemiddeld.

Dit nieuwe onderzoek laat zien dat het niet goed is: „Narcisme is een groeiend probleem in de westerse maatschappij”, schrijven de onderzoekers. Narcisten voelen zich gemakkelijk vernederd en kunnen zich dan agressief gedragen. Maar ze lopen ook een verhoogd risico om depressief, angstig of verslaafd te worden. In het nieuwe onderzoek ondervroegen de psychologen 565 kinderen (bij aanvang van de studie tussen 7 en 11 jaar oud), 415 moeders en 290 vaders. Er was een verband tussen overwaardering door de ouders en narcisme bij het kind zes maanden later. Waarschijnlijk leren kinderen die overgewaardeerd worden om zichzelf zo speciaal te vinden doordat ze zich door de ogen van hun ouders zien, schrijven de onderzoekers. Narcisme is ook deels erfelijk, maar de overwaarderende ouders waren niet per se zélf narcistisch.