Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Opvoeden

Kind te veel prijzen kan narcisme kweken

Wat veel ouders vrezen is waar. Als ouders ervan overtuigd zijn dat hun kind specialer is dan andere kinderen, kan dat kind narcistisch worden. Kinderen van zulke bovenmatig waarderende ouders voelen zich vaker superieur en vinden vaker dat ze iets extra’s verdienen. Dat blijkt uit onderzoek van psychologen uit Amsterdam, Utrecht, Southampton en Columbus (Ohio), deze week gepubliceerd in PNAS (early edition, online). Eerste auteur is Eddie Brummelman van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. In het nieuwe onderzoek ondervroegen de psychologen 565 kinderen (bij aanvang van de studie tussen 7 en 11 jaar oud), 415 moeders en 290 vaders. Er was een verband tussen overwaardering door de ouders en narcisme bij het kind zes maanden later.

Narcisme is ook deels erfelijk, maar de overwaarderende ouders waren niet per se zelf narcistisch. Narcisten voelen zich gemakkelijk vernederd en kunnen zich dan agressief gedragen. Ze lopen ook een verhoogd risico om depressief, angstig of verslaafd te worden. (NRC)