Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Verdachte VVD’er Houwers overweegt terugkeer als Kamerlid

Het verdachte oud-Kamerlid Johan Houwers (VVD) overweegt terug te keren in de Tweede Kamer.

Johan Houwers (VVD) in 2010 in de plenaire zaal tijdens het vragenuur.
Johan Houwers (VVD) in 2010 in de plenaire zaal tijdens het vragenuur. ANP / Robert Vos

Het verdachte oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers overweegt terug te keren in de Tweede Kamer. De Kiesraad heeft hem gisteren benoemd tot opvolger van Mark Verheijen, die anderhalve week geleden terugtrad na commotie over zijn declaraties als gedeputeerde in de provincie Limburg.

Houwers heeft nog niet laten weten of hij de zetel ook daadwerkelijk inneemt, zo meldt de Kiesraad. Volgens een VVD-woordvoerder probeert Houwers, die verdacht wordt van hypotheekfraude, nu duidelijkheid te krijgen of hij werkelijk vervolgd gaat worden. Volgens de Kieswet heeft hij vier weken de tijd om zijn benoeming te accepteren. Tot die tijd blijft de VVD-zetel onbezet, en heeft de coalitie van VVD en PvdA in de Tweede Kamer de kleinst mogelijke meerderheid van 76 zetels.

Ongelegen moment voor VVD

De kwestie-Houwers komt voor de VVD op een bijzonder ongelegen moment. Gisteren traden minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (beiden Veiligheid en Justitie) af omdat Opstelten de Tweede Kamer onjuist had geinformeerd over de ‘Teevendeal’ van 4,7 miljoen gulden met drugscrimineel Cees H. Anderhalve week voor de belangrijke Provinciale Statenverkiezingen ligt de partij onder vuur wegens integriteitskwesties met VVD’ers.

In de zomer van 2013 gaf Houwers zijn Kamerzetel op nadat de rijksrecherche een onderzoek tegen hem had ingesteld op verdenking van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Hij zou bij een hypotheekaanvraag voor zijn villa in Winterswijk hebben gelogen over zijn inkomsten en valse documenten hebben verstrekt. Later legde het OM ook beslag op zijn landgoed. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra moest Houwers destijds onder zware druk zetten voordat hij zijn zetel opgaf.

Mocht Houwers niet vervolgd worden, dan mag hij van de VVD zijn zetel weer innemen. Wettelijk gezien is er trouwens geen enkele belemmering voor Houwers om terug te keren – ook niet als hij wél vervolgd zou worden. Houwers en zijn advocaat willen op dit moment geen commentaar geven.

Eerstvolgende in aanmerking: Teeven

Er is nog een pikant aspect aan de kwestie-Houwers. Mocht het vertrokken Kamerlid alsnog afzien van de zetel, dan is de eerstvolgende die aanmerking zou komen de gisteren afgetreden staatssecretaris Fred Teeven. Hij stond hoger op de lijst dan Houwers bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Volgens een VVD-bron sluit Teeven niet uit dat hij terugkeert in de Tweede Kamer.