Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vrouw Ivoriaanse ex-president Gbagbo krijgt 20 jaar celstraf

Laurent en Simone Gbagbo
Laurent en Simone Gbagbo EPA

De voormalige first lady van Ivoorkust, Simone Gbagbo, is vanochtend veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. De rechter bepaalde dat zij een rol had gespeeld in het geweld na de verkiezingen in 2011, waarbij zo’n drieduizend mensen werden vermoord. Oud-president Laurent Gbagbo werd al eind 2011 uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Dat meldt haar advocaat aan persbureau Reuters. Simone Gbagbo werd samen met 82 andere bondgenoten van haar echtgenoot berecht. Sinds de stembusgang wordt Ivoorkust geregeerd door Alassane Ouattara, die het bij die verkiezingen tegen het zittende staatshoofd opnam.

Laurent Gbagbo werd in 2011 afgezet en gearresteerd door Franse commando’s. Dit was een reactie op de rellen die uitbraken na de verkiezingen, die waren ontsierd door fraude en andere schandalen. Hij wordt voor het ICC beschuldigd van het ondermijnen van de staatsveiligheid, xenofobie en het vormen van gewapende milities.

Lees ook in NRC Handelsblad: Ivorianen vrezen dat alleen de verliezers straf krijgen (€)