Voor coach Van Gaal is de enige kans op een hoofdprijs verkeken

Trainer Louis van Gaal kreeg een dreun in eigen stadion. Manchester United werd uitgeschakeld door Arsenal.

Groots en meeslepend voetbal is van origine de huisstijl van Manchester United. Grandeur in het Theatre of Dreams. Maar ook gisteravond was dat niet wat supporters te zien kregen. Op Old Trafford schakelde een veel sterker Arsenal de thuisploeg uit in de kwartfinale van de FA Cup. Een „dreun”, voor coach Louis van Gaal, die juist is aangesteld om United nieuw leven in te blazen.

Op papier is verliezen van rivaal Arsenal niet zozeer een drama. Het is meer de wijze waarop: geen schwung in het spel, amper doelrijpe kansen en bij vlagen weggetikt. En dan was er nog de kolossale fout van Antonio Valencia, die te zacht terugspeelde en Arsenal-spits Danny Welbeck in stelling bracht voor de winnende treffer.

In de studio van de BBC sprak analist Roy Keane van „schandalige, schokkende fouten”. De voormalige aanvoerder van Manchester United wees daarbij ook naar de Nederlandse middenvelder Daley Blind, die in één minuut tijd meerdere keren balverlies leed. „Fouten van een schooljongen.”

Nu United is uitgeschakeld in het Engelse bekertoernooi, blijft er nog maar één doel over voor Van Gaal: plaatsing voor de Champions League. De ploeg staat vierde in de Premier League, wat net voldoende zou zijn.

Na een dramaseizoen onder David Moyes snakken fans op Old Trafford naar glorie. Lager eindigen dan vierde, is volgens Keane een „ramp”. Het zou een dieptepunt zijn na een seizoen waarin miljoenenaankopen niet renderen. Spits Radamel Falcao, voor een jaar gehuurd van AS Monaco voor zo’n acht miljoen euro, kwam ook gisteren niet van de reservebank af.

Is het crisis? Dat is een te groot woord. Maar voor heel de club blijft het wennen dat succes niet meer vanzelfsprekend is. Roy Keane staat in elk geval achter Louis van Gaal. „Van Gaal wegsturen en weer opnieuw beginnen? Hij is net twee minuten binnen. Het kost tijd, hij moet de boel letterlijk helemaal opnieuw opbouwen.”