Vlootpredikant werd projectleider communitystrategie

Wie: Fred Omvlee

Leeftijd: 49

Wat: Internetdominee

Waar: 'EenVandaag’, 6 maart

Al bijna twee jaar opereert de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) de site mijnkerk.nl, maar afgelopen week maakte internetdominee Fred Omvlee uit Monnickendam zijn televisiedebuut als digitaal evangelist voor een breder publiek in EenVandaag (AVRO-TROS).

Als we het goed begrijpen is een van zijn belangrijkste taken het verzorgen van korte en niet te ingewikkelde preken als videostream. Gezeten voor een porseleinkast, een stola met de logo's van Twitter en Facebook om de nek, trakteert Omvlee de virtuele kerkganger op inzichten als: „In de natuur is het leven sterker dan de dood.”

Priester Roderick von Högen, die al veel langer op eigen initiatief blogt, stelde in de reportage dat je alleen geloofwaardig kunt zijn in het uitdragen van Gods woord, als je jezelf bent.

Impliciet klinkt de kritiek door dat mijnkerk.nl een van bovenaf gestuurd initiatief is en niet uit persoonlijk enthousiasme geboren werd. In zijn eigen woorden op LinkedIn: „PKN gaat een internetkerk bouwen. Mijn rol is projectleider voor techniek, content- en communitystrategie.”

Je kunt je goed voorstellen waarom Omvlee voor dit ambt beroepen werd, als je zijn cv leest. Zo was hij geestelijk verzorger in de krijgsmacht, om precies te zijn: vlootpredikant. In die hoedanigheid speelde hij zelfs een rolletje in de film Michiel de Ruyter. Ook zegt hij in Elvis te geloven en organiseert hij af en toe bijeenkomsten met zang en dans tot glorie van de Bigger King. Ook is hij eigenaar van de bij de Kamer van Koophandel ingeschreven firma Omvlee Inspiratie & Communicatie, „gespecialiseerd in het slaan van bruggen tussen de kerk van vroeger en de wereld van nu.”

Die kerk van weleer lijkt in deze sector van de digitale wereld vooralsnog de hoofdrol te spelen, zij het opgeleukt met virtuele kaarsjes en een Twitterstola. Het kan handig zijn om minder mobiele kerkgangers op deze manier de preek thuis te bezorgen (dat scheelt benzine en vrijwillige chauffeurs), maar echt nieuwe wegen voor het christendom zien we nog niet erg dagen.

En ik geloof op het eerste gezicht ook meer in de passie van pater Von Högen voor Star Wars (May the Force be with you!) dan in de Elviscultus van dominee Omvlee. Die lijkt iets te veel op de beatmis van de jaren zestig. De roomse kerk loopt echt ver voor in het organiseren van haar entertainmentsector.

    • Hans Beerekamp