Vegetariërs krijgen minder darmkanker dan vleeseters

Vegetariërs krijgen minder vaak darmkanker dan vleeseters. En pescovegetariërs, mensen die geen vlees maar wel vis eten, zijn nog iets beter af dan de vegetariërs. De risicoreductie voor de vegetariërs was ongeveer 20 procent en voor de wel-vis-geen-vlees-eters het dubbele.

De cijfers rollen uit onderzoek bij ruim 77.000 Amerikaanse zevendedagsadventisten, gisteren online gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

Het gevonden verschil in darmkankerkans tussen vegetariërs en niet-vegetariërs is klein. Van iedere 100 mensen krijgen er tijdens hun leven 4 tot 5 darmkanker. Een afname van 20 procent naar 3 of 4 per 100 zal in de beleving van de meeste mensen weinig uitmaken. Voor de kosten van de gezondheidszorg maakt het wel uit, zolang er geen duurdere ziekte voor in de plaats komt. Het idee is dat vegetariërs een lagere kans op darmkanker hebben omdat ze geen rood vlees eten. Maar het kan ook komen doordat ze meer volkorenproducten en groente eten.

Er is overtuigend bewijs, schrijven de onderzoekers in hun inleiding met verwijzing naar andere publicaties, dat rood vlees eten de kans op darmkanker verhoogt. Het gaat dan vooral om bewerkt rood vlees, zoals worst en andere vleeswaren. Even duidelijk is dat veel vezels eten de kans op darmkanker verlaagt. Veel knoflook, veel zuivel en flink calcium doen dat waarschijnlijk ook.

Vegetariërs lijken dus goed te zitten, maar verrassend genoeg verscheen er in 2009 een Brits onderzoek waarin vegetariërs een lagere kans op alle kanker hadden, maar juist een iets hógere kans op darmkanker. De Amerikaanse onderzoekers bespreken dit eerdere onderzoek in hun discussieparagraaf en staan voor raadsels. Het grote voordeel van het onderzoek onder zevendedagsadventisten noemen ze dat het resultaat niet wordt verstoord door grote verschillen in roken en alcoholgebruik. Daar zijn de leden van dat kerkgenootschap sowieso matig in.

De niet-vegetariërs onder de zevendedagsadventisten zijn overigens ook matige vleeseters. Gemiddeld aten ze 54 gram vlees per dag, waarvan 16 gram rood vlees. Daarmee vallen ze onder de 20 procent Amerikanen die het minste rode vlees eten. Het criterium om niet-vegetariër te zijn was vrij streng: vaker dan 1 keer per week vlees eten.