Tweede Kamer wil onafhankelijk onderzoek naar deal Cees H.

Fractievoorzitters Bram van Ojik (Groenlinks), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) tijdens een schorsing van het debat over het aftreden van minister Opstelten.
Fractievoorzitters Bram van Ojik (Groenlinks), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) tijdens een schorsing van het debat over het aftreden van minister Opstelten. Foto ANP / Bart Maat

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de miljoenendeal die justitie vijftien jaar geleden sloot met drugscrimineel Cees H. Een motie van de ChristenUnie die oproept tot zo’n onderzoek kreeg vanavond brede steun in de Kamer, ook van coalitiepartijen VVD en PvdA.

De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie mag de onderzoeksopdracht formuleren en moet die dan eerst aan de Kamer voorleggen. Volgens de fracties leven er nog vragen over de aanleiding en achtergrond van de schikking die oud-staatssecretaris Fred Teeven destijds als officier van justitie sloot met Cees H. en over de informatie die daarover is verstrekt aan de Kamer. Verschillende oppositiepartijen vonden de uitleg van Rutte daarover in het debat van vandaag nog onvoldoende.

Rutte had zelf voorgesteld dat de nieuwe minister op basis van eigen onderzoek mag beslissen of zo’n onafhankelijk onderzoek nodig is. “Geef die man of vrouw even de kans om de handen rond dit dossier te krijgen”, vroeg de premier aan de Kamer. Rutte liet echter ook doorschemeren geen grote problemen te hebben met een onderzoek door een onafhankelijke commissie. Het onderzoek moet onder meer uitwijzen wat de precieze hoogte was van de schikking met Cees H. Ten tweede moet het lekken van informatie bij het ministerie van veiligheid en Justitie worden onderzocht en ook moet er gekeken worden naar de organisatie van het ministerie.

Rutte onder vuur van oppositie om deal

Het instellen van het onafhankelijke onderzoek was de uitkomst van het debat over het aftreden van Opstelten en Teeven, waarin de oppositie Rutte flink onder vuur nam. De partijen verweten de premier dat hij nog steeds geen duidelijkheid gaf over de deal. PVV-leider Geert Wilders wilde van Rutte weten waarom hij bij Teeven niet had doorgevraagd toen duidelijk werd dat het bedrag van bijna 2 miljoen gulden niet klopte. Dat had hij vorig jaar al kunnen doen, maar ook afgelopen week toen Nieuwsuur meldde dat het om 4,7 miljoen gulden ging.

De premier zei dat hij terughoudend was om bij Teeven navraag te doen over deze schikking, die hij in 2000 als officier van justitie had gesloten. Hij had wel aan Teeven gevraagd of hij zich kon vinden in de bevindingen van een onderzoeker, die met alle betrokkenen had gesproken. Die concludeerde dat de herinneringen aan het schikkingsbedrag onvoldoende waren.

Rutte wilde nog niet inhoudelijk ingaan op de uitspraken van Cees H. van vanavond in Nieuwsuur. De drugscrimineel met wie de inmiddels beruchte ‘Teevendeal’ werd gesloten zegt dat wat hem betreft de details van de deal openbaar gemaakt kunnen worden.

‘Balkenendiaanse onnavolgbaarheid’ bij Rutte

De oppositie was in het algemeen niet erg te spreken over de manier van antwoorden van Rutte. Dat lag zeker ook aan de manier van spreken van Rutte, analyseerde onze politiek redacteur Derk Stokmans op Twitter:

Twitter avatar DerkStokmans Derk Stokmans Premier Rutte begint in debat #teevendeal Balkenendiaanse onnavolgbaarheid te ontwikkelen.

Toch kwam Rutte er weer amper beschadigd uit, voegt politiek redacteur Tom-Jan Meeus toe:

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus De MP heeft zich er zich weer formidabel doorheen gepraat

Opstelten handelde ‘naar eer en geweten’

Rutte kreeg eerder in het debat kritiek over de manier waarop hij zich nog dit weekend in het AD uitliet over Opstelten. Hij zei toen nog het volle vertrouwen in de minister te hebben, terwijl die twee dagen later moest aftreden. Hij zegt dat hij nog steeds achter zijn lovende woorden voor Opstelten staat als het gaat om zijn “kwaliteit, functioneren en integriteit”. Opstelten heeft volgens Rutte “naar eer en geweten” getracht de zaak rond de ‘Teevendeal’ te reconstrueren, maar uiteindelijk bleek dat hij de Kamer te laat en onjuist had geïnformeerd. Daarom was het logisch dat Opstelten daaruit zijn conclusies trok, aldus de premier.

Eerder in het debat viel de oppositie de coalitiepartijen VVD en PvdA aan vanwege hun houding in de discussie over de deal. Ze zouden het afgelopen jaar niet voldoende hebben gedaan om de informatie boven tafel te krijgen. Volgens de SP heeft de PvdA het debat hierover een jaar lang gefrustreerd. Maar PvdA-leider Diederik Samsom sprak dat tegen en zei dat er wel degelijk vragen vanuit de Kamer zijn gesteld. Volgens hem hield Justitie nu eenmaal vol dat de informatie over de schikking met een drugshandelaar er niet was.

Lees hier ons liveblog terug over het debat met Rutte over het aftreden van Opstelten en Teeven.