In beeld

Studentenprotest neergeknuppeld in Myanmar

Honderden agenten van de oproerpolitie voerden vandaag in Myanmar een charge uit tegen een groep studenten die protesteerden tegen een nieuwe onderwijswet. De politie ging vooral in Letpadan, dat zo’n 140 kilometer van de hoofdstad Yangon ligt, studenten te lijf met gummiknuppels en stenen. Hiermee kwam een protest dat al sinds 3 maart gaande was tot een abrupt en hard einde. De studenten demonstreerden tegen de nieuwe wet omdat zij vinden dat die academische vrijheden inperkt. Zij worden bijgestaan door monniken en andere activisten. De politie heeft de laatste weken meerdere betogingen neergeslagen. Sinds de Myanmarese regering een paar jaar geleden voorzichtig is begonnen met de hervorming van de militaire dictatuur worstelt het land met de consequenties van de nieuwe vrijheid van meningsuiting. Het bewind heeft moeite met publieke protesten en heeft de afgelopen jaren al honderden demonstranten opgepakt. De studenten hebben gezworen hun protest voort te zetten tot hun eisen voor de aanpassing van de wet worden ingewilligd. Bekijk hier beelden uit Letpadan.
Letpadan, Myanmar, 2 maart. Een student ligt in een klooster nadat de politie demonstranten daarheen heeft gejaagd en omsingeld. Dit om te voorkomen dat de studenten een protestmars van Letpadan naar de 140 kilometer verder gelegen hoofdstad Yangon konden houden.
AP / Gemunu Amarasinghe
In het klooster.
AP / Gemunu Amarasinghe
Yangon, Myanmar, 4 maart.
EPA / Lynn Bo Bo
Yangon, 5 maart. Oproerpolitie passeert het stadhuis na het neerslaan van een demonstratie van studenten die eisen dat de 'National Education Bill' wordt aangepast.
EPA / Lynn Bo Bo
Letpadan, 6 maart.
REUTERS / Soe Zeya Tun
Letpadan, Myanmar, 9 maart. Een sit-in demonstratie.
AP / Gemunu Amarasingh
Letpadan, 10 maart Ongeveer 200 demonstrerende studenten roepen leuzen voordat de politie ze met knuppels te lijf gaan.
REUTERS / Soe Zeya Tun
Letpadan, 10 maart. Een politieblokkade.
EPA/ Nyein Chan Naing
Letpadan, 10 maart.
EPA/ Nyein Chan Naing
Letpadan, 10 maart. Studenten die sinds 3 maart aan een sit-in demonstratie mee hebben gedaan, verzetten zich tegen de politie.
AP / Khin Maung Win
Letpadan, 10 maart.
AP / Gemunu Amarasinghe
Letpadan, 10 maart.
REUTERS / Soe Zeya Tun
Letpadan, 10 maart. Politieagenten slopen een demonstrantenbusje.
REUTERS / Soe Zeya Tun
REUTERS / Soe Zeya Tun
Letpadan, 10 maart. Een vrijwilliger behandelt een gewonde demonstrant.
REUTERS / Soe Zeya Tun
Letpadan, 10 maart.
REUTERS / Soe Zeya Tun