Opinie

    • Hans Beerekamp

ZAP - Struikelen over je eigen testosteron

Ivo Opstelten op campagne in Staphorst. Foto ANP

Je zou het kunnen interpreteren als een sportieve geste dat minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven hun vertrek bekendmaakten op een persconferentie, die rechtstreeks werd uitgezonden door Nieuwsuur (NOS/NTR). Het was immers vooral Nieuwsuur geweest dat met zijn berichtgeving hun val bewerkstelligd had.

De in de studio glunderende onderzoeksjournalist Bas Haan noemde gisteren ook voor het eerst de naam van freelance misdaadverslaggever Hendrik Jan Korterink, die met de tip over de Teeven-deal naar Nieuwsuur was gestapt, nadat RTL gepast had. Het is verre van denkbeeldig dat het criminele bronnen waren die wraak namen op crimefighter Teeven.

In eerste instantie was dat niet genoeg om de politiek verantwoordelijke minister en zijn staatssecretaris te vloeren. De Kamer kon niet anders dan Opstelten op zijn nadrukkelijke uitnodiging te vertrouwen. Maar het waren zijn eigen ambtenaren die hem een jaar later de genadesteek toebrachten, door Nieuwsuur inzage te geven in het bewijsmateriaal dat de bewindsman niet had kunnen vinden.

In feite struikelden Opstelten en Teeven beiden niet over feitelijk onjuist handelen, althans: dat is nog niet aangetoond, maar over een te grote hoeveelheid testosteron. Bij Opstelten neemt dat de vorm aan van op niets gebaseerde betweterij en regentesk ponteneur, bij Teeven vind je een lepere variant: het slimmer denken te zijn dan de hele wereld. Zoals strafpleiter Gerard Spong het gisteren bij Pauw omschreef: „Snip en Snap; de een weet alles en zegt niets, de ander weet niets en kan zijn mond niet houden.”

Tijdens de persconferentie viel vooral op hoe getergd Teeven was. Die denkt nog steeds, sprekend over zichzelf in de derde persoon, dat hem niets te verwijten valt en dat het niet eerlijk is: „Met de Teeven-deal is niets mis. Ik deed het voor volk en vaderland.”

Ai, weer verkeerd soort testosteron. Ook al zou Teeven weten dat Volk en Vaderland de tot 2023 wettelijk verboden naam van de NSB-krant was, dan zou hij dat in de emotie vergeten kunnen zijn. Ik vrees dat handelen in het algemeen belang in de kantoorhumor van departement of openbaar ministerie nu eenmaal zo aangeduid wordt.

Van de 71-jarige Opstelten zullen we politiek niet veel meer horen dan een eventueel erelidmaatschap van de VVD. Afgelopen weekeinde zette hij tijdens een campagnebezoek aan Staphorst nog een politiepet op en plaatste zich daarmee weer in de categorie van de schertsfiguren.

Van Teeven (56) zijn we nog lang niet af. Op korte termijn zal hij zeker in een talkshow (ik gok: RTL Late Night) gedetailleerd uitleggen hoe hij in het landsbelang met een kleine vis een grote vis dacht te vangen, gedekt door zijn superieuren.

Als hij boos genoeg is op de VVD en premier Rutte, zijn er veel mogelijkheden voor aansluiting bij klein rechts, 50Plus of de PVV. Bovendien komt hij binnenkort zeker in aanmerking voor een Kamerzetel, als een zittende VVD’er iets anders zou gaan doen.

Die keuze om het Kamerdebat van vandaag niet meer af te wachten, daar hebben ze in Volk en Vaderland-termen ook een woord voor: vaandelvlucht.

    • Hans Beerekamp