Sport komt van God of is van goud – kies maar

Sport, zegt de ChristenUnie in de provincie Groningen, „is een mooie manier om door God gegeven talenten te ontwikkelen [..] en een praktische manier om respectvol met elkaar te leren omgaan”. Sport, zegt D66 in de provincie Utrecht, „is maatschappelijk goud: het verbindt en heeft veel positieve maatschappelijke effecten”. God of goud, ieder zijn voorkeur, maar de conclusie is dezelfde: sport doet ertoe, ook in de provincies en dus bij de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week.

Dat vindt NOC*NSF ook en daarom voert deze sportkoepel met enkele partners campagne. Dressuuramazone Anky van Grunsven werd ingeschakeld om per videofilm het belang van sport te benadrukken en er worden discussiebijeenkomsten georganiseerd, zoals vanavond het Provinciaal Sportdebat Gelderland in Arnhem. Een stemadvies is van NOC*NSF niet te verwachten; het doel is dat sport een sterke positie krijgt in de coalitieakkoorden die partijen met elkaar zullen sluiten na de verkiezingen van 18 maart.

Het klinkt niet logisch om de sportparagraaf in een programma doorslaggevend te laten zijn bij de keuze in het stemhokje. Als sport de belangrijkste bijzaak in het leven is, zoals het verluidt in een uit Duitsland overgewaaide stelling, moet er dus iets anders zijn dat de hoofdzaak is.

Maar er gebeuren in de aanloop naar de verkiezingen wel gekkere dingen. Zoals al die landelijke kopstukken – ministers, fractieleiders – die op toernee zijn, terwijl niemand op hen kan stemmen. Raar is ook dat een provinciale stem op GroenLinks in Zeeland („motorsporten en andere lawaaisporten horen niet in de natuur”) kan bijdragen aan de val van het kabinet, bij onvoldoende steun voor Rutte II straks in de Eerste Kamer. Terwijl ook de VVD in Utrecht niet overal herrie wil: niet in recreatiegebieden waar je „hardlopen, zwemmen, kanoën en andere ongemotoriseerde sporten” kunt beoefenen.

De stemmende sporter, die tevens aanhanger is van voetbalclub Vitesse (Arnhem) of NEC (Nijmegen), zal het, net als de sporthater, vast willen weten dat de PVV Gelderland tegen het (eigenlijk al verboden) subsidiëren van professionele sportclubs is: „Deze commerciële clubs zijn niet voor niets professioneel.” De SP Limburg denkt er ook zo over en zeker in die provincie is het goed om te vernemen dat de partij evenmin geld wil steken in fusies van betaalde clubs.

Terwijl de PvdA in Noord-Brabant zegt: „Wij staren ons niet blind op topcultuur en topsport”, meent het CDA in Noord-Holland dat de provincie de regatta in Medemblik, het Tata Steel Chess (vroeger bekend als het Hoogovens Schaaktoernooi) en Jumping Amsterdam moet blijven steunen. De FNP ziet topsport als „een positief visitekaartje voor Fryslân”, dus moet Thialf „de schaatstempel (reedriderstempel) van de wereld worden”. Sportvissers verdienen volgens de FNP provinciale steun, een heel ander geluid dan wat de Partij voor de Dieren in bijvoorbeeld Flevoland laat horen: „Hengelen en duivensport” moeten worden ontmoedigd of uitgebannen. Want sport is er niet om dieren te doden.

Fans van D66 doen er goed aan zich in hun eigen provincie te vergewissen van de opvattingen van hun partij, want het ‘goud’ dat ze in Utrecht in sport zien en ook wel in Groningen, is in andere provinciale programma’s verbleekt tot „sport is geen taak van de provincie” of gewoonweg buiten beschouwing gelaten. D66 in Noord-Holland zegt stellig dat de opbrengsten van investeringen „pertinent niet naar welzijn of sport” mogen gaan.

Consistent is die partij wel in haar opvatting dat „jacht voor D66 geen sport is” maar wel een „middel om de ecologische balans in een gebied te bewaren en/of de veiligheid te bevorderen”. Die ene beschermde, op schapen jagende wolf is dus gewaarschuwd: ook buiten Drenthe en Groningen is het niet pluis.

    • John Kroon