Rutte doet bonnetjesdebat na vertrek Opstelten en Teeven

Het debat over de deal van justitie met crimineel Cees H. gaat vanmiddag door. Na het vertrek van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven vanwege de ‘bonnetjesaffaire’ zal premier Mark Rutte het woord voeren in de Tweede Kamer. Dat meldt persbureau ANP.

Minister Ivo Opstelten (R) van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Fred Teeven na afloop van een debat in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Het debat over de deal van Justitie met crimineel Cees H. gaat vanmiddag door. Na het vertrek van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie vanwege de ‘bonnetjesaffaire’ zal premier Mark Rutte het woord voeren in de Tweede Kamer.

De oppositie had gisteravond al opgeroepen het debat over de affaire gewoon te laten doorgaan, ondanks het opstappen van de twee bewindslieden. De Kamerfractie van de VVD steunt dat verzoek nu, liet een woordvoerder van de regeringspartij weten aan het persbureau. Het debat staat gepland voor 16.30 uur, na het vragenuurtje.

Schikking

Opstelten en Teeven maakten hun aftreden gisteravond laat bekend. De bewindslieden vonden dat ze niet langer konden aanblijven nadat was gebleken dat Opstelten de Tweede Kamer onjuist had ingelicht over een schikking die Teeven als officier van justitie met drugshandelaar Cees H. had gemaakt.

De deal werd gemaakt omdat Justitie in het kader van de Plukze-wetgeving beslag wilde leggen op 500 miljoen gulden van H.. Toen niet kon worden bewezen dat het volledige bedrag op de rekening drugsgeld was, werd er geschikt. Opstelten had vorig jaar aan de Kamer gemeld dat die schikking 1,25 miljoen gulden had bedragen. Maandagavond bleek dat er toch 4,7 miljoen gulden is overgemaakt, zoals Nieuwsuur eerder al berichtte. Na lang zoeken had het ministerie toch een betalingsbewijs weten te vinden.

Vragen

Opstelten stuurde gisteravond tegelijkertijd met zijn aftreden een brief aan de Tweede Kamer over de affaire. De oppositie liet echter meteen al weten dat er nog te veel vragen zijn over de schikking om het debat te annuleren. Arie Slob (ChristenUnie) zei bij Nieuwsuur:

“Het lijkt me niet dat het debat nu van tafel is, want er zijn nog veel vragen te stellen. Het debat zal gewoon gevoerd moeten worden. Morgen of anders op een ander moment. Het kan toch niet zo wezen dat door het vertrek van twee bewindslieden het debat in de Kamer niet gevoerd wordt.”

Kamerlid Magda Berndsen van D66 sloot zich bij Slob aan:

“We willen toch wel weten hoe het nou precies allemaal is gegaan. De Kamer verkeerde informatie geven kan natuurlijk niet, maar ik had opstappen beter gevonden om dat na een debat in de Kamer te doen.”

Lees op nrc.nl: What’s the deal met de deal van Cees H. en wie is Cees H.?

    • Eva Smal