Politie Myanmar mept in op protesterende studenten

De politie arresteert een demonstrant EPA / Nyein Chan Naing

Honderden agenten van de oproerpolitie voerden vandaag in Myanmar een charge uit tegen een groep studenten die protesteerden tegen een nieuwe onderwijswet. De politie ging studenten te lijf met gummiknuppels en stenen en sleepte hen in auto’s, meldt persbureau AP. Hiermee kwam een protest dat al een week aanhield abrupt en hard ten einde.

De politie klom over hekken en beëindigde de demonstratie. Enkele studenten en monniken werden een boeddhistisch klooster in gejaagd, zei protestleider Honey Oo. “Veel mensen werden geslagen en enkele zijn gearresteerd”, aldus Oo.

Na de actie vierden de politieagenten feest. Ze juichten “Victorie! Victorie!” De studenten protesteerden tegen de nieuwe wet omdat zij vinden dat die academische vrijheden inperkt. Zij worden bijgestaan door monniken en andere activisten. De politie heeft de laatste weken meerdere betogingen neergeslagen.

De afgelopen jaren is de Myanmarese regering voorzichtig begonnen de militaire dictatuur te hervormen. Het land worstelt nu met de consequenties van de nieuwe vrijheid van meningsuiting. Het bewind heeft moeite met publieke protesten en heeft de afgelopen jaren al honderden demonstranten opgepakt.

    • Casper van der Veen