Poetin: scenario annexatie Krim lag al op de plank

President vertelt dat inlijving van het schiereiland al weken voor het referendum op de Russische agenda stond.

Als de brute moord op de oppositiepoliticus Boris Nemtsov hem al van zijn stuk heeft gebracht, dan heeft president Poetin zich inmiddels geheel hervonden. Het Kremlin is weer terug bij de hoofdzaak: de bewieroking van het moederland en zijn dienaars Vladimir Poetin, Ramzan Kadyrov en Andrej Loegovoj. En het opsteken van een middelvinger naar de westerse wereld.

Zondagavond kregen de Russische televisiekijkers een stukje te zien van een documentaire over de Russische annexatie van de Krim, bijna een jaar geleden. In een opgewonden actiefilmachtige montage vertelt Poetin dat de inlijving van het schiereiland al weken voor het referendum op de Russische agenda stond.

In de nacht van 22 op 23 februari 2014 had hij zijn veiligheidskabinet bij elkaar geroepen om te spreken over een reddingsplan voor de Oekraïense president Janoekovitsj, die naar het oosten van Oekraïne was gevlucht. „Hij zou daar in stukjes zijn gehakt... We hadden ons voorbereid om hem daar onder alle omstandigheden weg te halen: over land, over zee of door de lucht.” En dan manhaftig: „We hadden zware wapens opgesteld om verdere discussies te vermijden.”

Aan het eind van de nacht zou Poetin zijn medewerkers, bijna in het voorbijgaan, hebben gezegd „dat ze nu moesten gaan werken aan de terugkeer van de Krim naar Rusland”.

Een jaar na dato windt de Russische president er niet langer doekjes om hoe de inlijving in haar werk is gegaan en dat het referendum dat op 16 maart werd gehouden, slechts een bijzaak was geweest. Na de annexatie van de Krim verplaatste het strijdtoneel zich naar het oosten van Oekraïne, waar Poetin de aanwezigheid van reguliere Russische troepen nog altijd ontkent.

De documentaire is de patriottische opmaat naar de grootse viering van de ‘terugkeer van de Krim’ op 18 maart. Dezelfde toon klinkt door in de verlening van twee opmerkelijke onderscheidingen gisteren door het Kremlin. De hoogste, Orde van Verdienste, ging naar de omstreden Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov, die een van de verdachten van de moord op Nemtsov uitvoerig prees als patriot.

Een iets lagere onderscheiding, de Orde van Verdienste voor het Moederland, tweede klasse, ging naar Andrej Loegovoj. Dit is de geheim agent die door de Britten verantwoordelijk wordt gehouden voor de vergiftiging van ex-spion Aleksandr Litvinenko. Rusland weigert Loegovoj uit te leveren. Poetin beloonde hem gisteren voor zijn „inzet voor de ontwikkeling van het Russische parlement”.

    • Renée Postma