Pakistan gaat vaker doodstraf uitvoeren

Bewakers nabij een gevangenis in Lahore, nadat het moratorium op de doodstraf voor veroordeelden van terrorisme was opgeheven. Foto: ANP/EPA/RAHAT DAR

Pakistan is van plan om naast veroordeelden van terrorisme ook de doodstraf voor andere vergrijpen uit te voeren. Het land voltrok een tijd lang de doodstraf niet, maar na de aanslag op een school vorig jaar werd dat moratorium opgeheven voor terroristen. Dat is nu dus uitgebreid naar alle vergrijpen.

Afgelopen vrijdag is het decreet dat dit mogelijk moet maken uitgevaardigd, zo meldt Reuters op gezag van een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Pakistan had sinds 2008 een moratorium op de doodstraf. Daardoor konden veroordeelden weliswaar het doodvonnis krijgen, maar dat werd vervolgens omgezet in een celstraf. Van een daadwerkelijke voltrekking van het doodvonnis was dan ook geen sprake.

Achtduizend terdoodveroordeelden

Dat veranderde met de aanslag van de Talibaan op een school in Peshawar, afgelopen december. Tijdens die aanval werden 134 kinderen en 19 volwassenen gedood door een groep militanten. De zes daders werden bij gevechten door veiligheidstroepen gedood.

Door die aanslag werd het moratorium op de doodstraf opgeheven voor personen die waren veroordeeld wegens terrorisme. Sindsdien zijn er 24 executies uitgevoerd in Pakistan. Het moratorium is nu dus ook opgeheven voor andere vergrijpen. Volgens de autoriteiten betreft het enkel de gevallen waarbij er geen beroep meer mogelijk is.

Een lokale organisatie, Justice Project Pakistan, plaatst grote vraagtekens bij de rechtsgang in het land. Valse bekentenissen zouden door marteling worden afgedwongen. Ook zou er vaak geen sprake zijn van een eerlijke rechtsgang. Twee van de 24 gevangenen die recent zijn geëxecuteerd hadden volgens de ngo niks te maken met terrorisme.

Op dit moment zijn achtduizend mensen in Pakistan veroordeeld tot de doodstraf.

    • Philippus Zandstra