Op het chocoladecongres is chocola écht wel serieus (en gezond)

Foto NRC Q

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Chocoladefestival Chocoa in de Beurs van Berlage.
Wie: Fairtrade-chocolademakers, promotors verkleed als chocoladerepen en een heleboel chocoladeliefhebbers.

Ze zíjn er wel. De chocoladefonteinen. De moeders en dochters uit Alkmaar op moederdochterweekend. En de chocolatiers die de bezoekers op het chocoladefestival – pardon, congrès – naar hun stands lokken met vitrines vol chocola. Maar verder is het een ernstige zaak. Chocola dus, en de bijbehorende handel.

Hele. Serieuze. Gezichten.

Denk: cacaoboeren, slavenarbeid. En zie: serieuze gezichten, colleges over de teruglopende cacaoproductie in Mexico, en een indrukwekkende hoeveelheid bordjes met ‘fairtrade’. Ernstig opgetrokken wenkbrauwen bij het proeven en geconcentreerd geknik tijdens een van de vele presentaties over chocola en duurzaamheid.

En wie dit allemaal niet aankan, loopt gewoon even langs de apotheek. De Chocolade Apotheek van Diny Verhoef.

Lastig te missen ook. Zowel de stand - midden op de beursvloer - als de Amsterdamse eigenaresse. Die zegt dingen als: “Kijk. Ik heb zó’n kont, maar zit er nooit op.” En:

“Ik zei altijd: ‘Ik word later prinsessenjurk- en chocolaatjesverkoper.’ Allebei gelukt. Eerst verkocht ik bruidsmode, nu chocola.”

Niet te missen: Diny en haar Chocolade Apotheek #beursvanberlage

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Chocola is gezond

Dankzij Máxima en een microkredietplan, voegt ze er direct aan toe.

“Want ik kon nergens een lening krijgen. Ik ben honderd procent arbeidsongeschikt.”

Niet dat ze het daar vandaag al te lang over wil hebben. Elke bezoeker die zich het Zuid-Amerikaanse cacaoleed al te zwaar lijkt aan te trekken, biedt ze een chocolaatje aan. Fairtrade? Nou. Nee. Niet echt.

Maar: “Neem! Neem! Chocola is gezond.” Oja? Nou, dat weet ze niet helemaal zeker.

“Maar ach. Helpt het niet, dan troost het wel.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken