Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

Ook VVD-fractielid De Kruif stapt op

Een VVD-pet
Een VVD-pet ANP / Bas Czerwinski

VVD-fractielid Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht, die wordt verdacht van hennepteelt en witwaspraktijken, is vandaag ook opgestapt. Dat heeft de gemeentefractie van de liberale partij bekendgemaakt. Gisteravond dienden minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (beiden VVD) hun ontslag in.

De VVD liet weten dat “mevrouw De Kruif heeft aangegeven dat het niet in het belang van de gemeente, de inwoners, de gemeenteraad, haar partij en haarzelf is als zij nog langer politiek actief is”. De VVD’er zit momenteel in de cel nadat ze samen met zeven anderen werd gearresteerd.

Door het afluisteren van telefoongesprekken bleek dat De Kruif als lid van de vertrouwenscommissie informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester doorspeelde naar een partijgenoot. Die informatie moest ervoor zorgen dat VVD’er Rob Bats de baan zou krijgen. Ook daarvoor is zij aangehouden.

NRC-journalist Marcel Haenen schreef eerder vandaag over hoe de telefoontap bij De Kruif informatie opleverde over oud-wethouder Piet Ploeg en oud-burgemeester Bats. Het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland verdenkt hen van corruptie.

Lees verder in NRC Handelsblad: OM verdenkt meer VVD’ers van corruptie (€)