Films in een weiland

Roger Babcock is tweeënveertig jaar eigenaar van een drive-inbioscoop in Coxsackie in upstate New York. Een liefdevolle reportage op Vimeo (vimeo.com/116204763) portretteert hem, zijn vrouw Sharon en hun bedrijf. De bioscoop is in feite een weiland dat Roger elke week intens gelukkig maait. Bezoekers hebben de keus uit vier schermen en kijken vanaf meegebrachte klapstoelen naast hun auto. Roger kondigt het programma aan via een eigen radiozender. Hij demonstreert de projector, die al zestig jaar in functie is. You can’t beat ’em.

Roger zeurt niet over het concentratievermogen van de jeugd, over sociale media of illegaal downloaden. Hij heeft ergere problemen: hij moet in zijn nadagen drie ton ophoesten voor digitale projectieapparatuur. Vijf jaar geleden wilde de industrie hem niet voorzien, nu wordt hij voor het blok gezet. Zonder investering kan hij binnenkort geen films meer vertonen. Wat moet hij doen, met pensioen? Zijn caissière weet het zeker: Roger gaat door, al was het maar om zijn vaste klanten niet teleur te stellen. Regisseur Adam Carboni heeft op Vimeo een fooienpot geopend voor Roger.

    • Herbert Blankesteijn