OM verdenkt meer VVD’ers van corruptie

VVD’ers lekten informatie om hun burgemeesterskandidaat benoemd te krijgen.

Het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland verdenkt een voormalige burgemeester en een oud-wethouder van de VVD van corruptie. Het gaat om Piet Ploeg, oud-wethouder in Stichtse Vecht, en Rob Bats, oud-burgemeester in Haren. Ze worden ervan verdacht te hebben geprobeerd de burgemeestersbenoeming in de gemeente Stichtse Vecht in het voordeel van VVD’er Bats te beïnvloeden.

Door het afluisteren van telefoongesprekken van de fractievoorzitter Kathalijne de Kruif van de VVD in Stichtse Vecht – die vorige maand werd aangehouden op verdenking van hennephandel en het witwassen van drugsgeld – heeft de politie en passant gedetailleerd zicht gekregen op hoe de liberale partij probeerde een eigen kandidaat benoemd te krijgen als burgemeester. De Kruif speelde als lid van de vertrouwenscommissie informatie door over de sollicitatieprocedure aan oud-wethouder Piet Ploeg. Hij kreeg onder meer te horen welke vragen en welke casus aan de sollicitanten zouden worden voorgelegd. Die informatie diende ervoor om te zorgen dat Rob Bats – tot voor kort waarnemend burgemeester in Terschelling – in Stichtse Vecht (Breukelen, Loenen en Maarssen) benoemd werd.

Bij oud-wethouder Ploeg is huiszoeking gedaan. Hij wordt volgens opsporingsbronnen verdacht van het medeplegen van schending van de geheimhoudingsplicht. Het onderzoek is van Utrecht overgedragen aan het OM in Oost-Nederland omdat Ploeg tot voor kort een hoge functie bij het OM in Utrecht bekleedde. Hij was er directeur bedrijfsvoering. Ploeg is nu voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. Hij laat weten „geen behoefte te hebben om te reageren” . Van verdenkingen zegt hij niets te weten. „Ik ben door de rijksrecherche alleen gevraagd om binnenkort als getuige een verklaring af te leggen.”

Rob Bats kan worden verdacht van passieve ambtelijke omkoping. Er zijn in deze zaak sterke parallellen met de strafzaak tegen Ricardo Offermanns (VVD), oud-burgemeester van Meerssen. Hij werd vorig jaar door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een taakstraf omdat hij zich door voormalig partijgenoot Jos van Rey vertrouwelijke informatie had laten toespelen over de benoemingsprocedure voor het burgemeesterschap van Roermond. Bats was niet bereikbaar voor commentaar.

De contacten tussen de VVD’ers bleken toen de politie vorig jaar een onderzoek begon naar een hennepbende. De Kruif zou contacten met de bende hebben onderhouden. Ze wordt volgens haar raadsman John Peters onder meer beschuldigd van het witwassen van drugsgeld en valsheid in geschrifte bij de aanschaf van een boot. Volgens de advocaat is dit verhaal „een broodje aap” en heeft De Kruif geen drugsgeld gebruikt. De raadkamer van de rechtbank in Utrecht beslist donderdag of ze in voorarrest blijft.

De rijksrecherche doet een separaat onderzoek naar de ambtsmisdrijven. De poging van de VVD om een burgemeester uit de eigen politieke kring benoemd te krijgen in de gemeente Stichtse Vecht is overigens mislukt. Begin dit jaar werd Marc Witteman geïnstalleerd als burgemeester. Hij is lid van de PvdA.

    • Marcel Haenen