Nauwelijks nog winst voor krimpend Achmea

Verzekeraar Achmea zegt goede voortgang te boeken met reorganiseren. Het concern werd vorig jaar weer een slag kleiner.

Achmea, de grootste schade- en zorgverzekeraar van Nederland, heeft vorig jaar nog net een minieme winst behaald dankzij een teruggave van de Belastingdienst. Van de 26,8 miljard aan inkomsten hield het concern, bekend van onder meer Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Zilveren Kruis, 16 miljoen euro over.

De (compensabele) verliezen hangen samen met een omvangrijke reorganisatie. Achmea schrapt duizenden banen en slinkt ook qua balanstotaal in omvang. De verzekeraar stootte vorig jaar fitnesscentra en een Russische verzekeraar af, bedrijfsonderdelen die beide verlies leden.

De verzekeraar heeft naar eigen zeggen te hoge kosten en te veel werknemers. De organisatie probeert dat te veranderen door contacten met verzekerden vaker digitaal te laten verlopen. Het totaal aantal werknemers bij Achmea slonk vorig jaar met 10 procent tot ruim 16.500.

De verzekeraar streeft ernaar om eind volgend jaar 4.000 banen te hebben geschrapt en de kosten met 450 miljoen per jaar te hebben verlaagd. Die sanering noemt het concern „onvermijdelijk” om concurrerend te kunnen blijven. Vorig jaar werden 1.200 banen geschrapt.

De verlaging van de kosten verloopt minder snel. De totale lasten van Achmea stegen vorig jaar met 16 procent. Het concern zegt zich vooral te richten op reductie van de kantoorkosten. Die daalden in 2014 met 143 miljoen euro.

Bij de zorgdivisie, goed voor tweederde van Achmea’s premiestroom, stegen de gemiddelde kantoorkosten (waaronder reclame) ingrijpend. Die gingen van 4,1 naar 4,6 procent per ingelegde euro ziektekostenpremie. De zorgverzekeraar wijt die groei aan een nieuwe berekeningswijze van de kosten, waardoor een beter inzicht in de geleverde prestaties van Achmea ontstaat.

In de Tweede Kamer hebben parlementariërs regelmatig kritiek op de omvang van de reclame-uitgaven van verzekeraars. Critici vinden dat te veel gemeenschapsgeld, afkomstig van verplicht af te dragen ziektekostenpremies, naar marketing gaat. Vooral in het najaar, de maanden voordat verzekerden mogen overstappen naar een andere verzekeraar, maakt de sector veel reclame.

De meeste verzekeraars hielden de premies voor 2015 vrijwel gelijk, terwijl het basispakket werd uitgebreid doordat een deel van de wijkverpleging onder de zorgverzekering is gaan vallen. Achmea zegt 335 miljoen euro te hebben aangesproken om die premies gelijk te kunnen houden.

De verzekeraar maakte vanochtend niets bekend over bestuurder Jeroen van Breda Vriesman, die vorig jaar september tijdelijk terugtrad in verband met een strafrechtelijk onderzoek. Justitie verdenkt een onbekend aantal mensen van valsheid in geschrifte. Het is onduidelijk of Van Breda Vriesman verdachte is.

De verdenkingen hangen samen met betalingen in 2007 rond de fitnesscentra die Achmea tot vorig jaar bezat. Een woordvoerder zei vanochtend te verwachten dat hij „binnen enkele weken” meer duidelijkheid kan geven over het lopende onderzoek van het Openbaar Ministerie en over de positie van Jeroen van Breda Vriesman.

    • Jeroen Wester