Moskeebestuur ziet af van bouw grote moskee in Gouda

Het moskeebestuur van El Wahda in Gouda ziet af van de bouw van een grote moskee in Gouda-Noord als vervanging van de drie huidige gebedshuizen in de stad.

Artist impressie van de moskee.
Artist impressie van de moskee. Foto via Gemeente Gouda

Het moskeebestuur van El Wahda in Gouda ziet inderdaad af van de bouw van een grote moskee in Gouda.

Vanwege de ophef in de stad wil het bestuur een islamitisch centrum bouwen voor een “substantieel lager aantal bezoekers” dan 1500, die de grote moskee zou moeten herbergen. Dat schrijft het Goudse college van B & W vandaag aan de gemeenteraad, meldt De Krant van Gouda.

Verzet politiek groot

Gisteren kwam al naar buiten dat het moskeebestuur zou overwegen het plan voor een nieuwe, grote moskee in te trekken.

Het verzet vanuit de politiek is groot, zowel landelijk als regionaal. Morgen zou de gemeenteraad stemmen over het plan. De ChristenUnie, die zich eerder nog niet had uitgesproken, gaf aan dat er “een wonder moet gebeuren” om de fractie haar steun te laten uitspreken.

Gebedshuis en school

Het gebedshuis moest worden gevestigd in de leegstaande Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda-Noord. Daar zou ook een school voor bijzonder onderwijs moeten komen. De gemeente wilde de kazerne, nu nog eigendom van het ministerie van Defensie, kopen en doorverkopen aan islamitisch centrum El Wahda.

Het moskeebestuur zou graag doorgaan met deze partners, zo staat inde brief. Tegelijkertijd constateert het bestuur dat de ophef in de stad over de bouw van het islamitisch centrum “grote vormen heeft aangenomen”, aldus het moskeebestuur. Het betreurt deze ontwikkeling.

Het college gaat daar in de raadsbrief verder op in:

“De gemeenteraad is verdeeld, meerdere buurtbewoners vinden de voorgestelde plannen niet passen, lokale en landelijke kranten berichten inmiddels bijna dagelijks over de voortgang, zelfs landelijke politici spreken zich er op verschillende toonaarden over uit. Hier en daar ontbreekt het volledig aan nuance. Het beeld dat dit alles oplevert is niet goed voor betrokkenen, noch voor de stad Gouda als geheel.”

Burgemeester en wethouders schrijven dat een de intrekking van het plan, en het nieuwe proces dat daarmee gepaard gaat, “wellicht tot een breder gedragen oplossing kan leiden”. Bij de nieuwe plannen wil het college nu een onafhankelijke begeleider benoemen.