Met een beetje Kanye

Het zal Madonna niet snel lukken een slechte cd te maken. Daarvoor is de inmiddels 56-jarige ster te consciëntieus, ambitieus en grondig. Voor haar dertiende album, Rebel Heart, werd bijna een dozijn producers ingeschakeld, waaronder Kanye West en Avicii. Madonna zegt dat Rebel Heart een ode aan de dansvloer is. In dit hippe patchwork weet Madonna steeds de dance- clichés te ontwijken. Bij haar zijn de strakke beats en synthetische zwiepers verder uitgewerkt, en weten te prikkelen. Geslaagd is ‘Illuminati’, een redelijk monotoon nummer, dat toch voortstuwt. Hoogtepunt van Rebel Heart is het intiem klinkende ‘Body Shop’, opgebouwd rond minimalistische tabla-percussie, en een aanstekelijke tongue-in-cheek zangpartij over auto-onderdelen. Minder geslaagd zijn antidrugspreek ‘Devil pray’ en dance hall-deuntje ‘Unapologetic bitch’. Afgezien daarvan bewijst ze dat haar antenne voor wat en vogue is, zelden hapert.

    • Hester Carvalho