Matthew maakt geen vrienden

Met zijn goeroe-achtige verschijning en zalvende stem is de langharige reus Matthew E. White een van de grote excentriekelingen uit de Amerikaanse indiepop. Op zijn tweede album Fresh Blood onderzoekt hij zijn muzikale wortels in liedjes die het midden houden tussen statige pop en zoete soulkitsch. Gospel is geen trucje maar een gift uit de hemel, zingt hij in ‘Rock & roll is cold’, een nummer waarmee hij geen vrienden maakt onder rockliefhebbers.

In de pianoballade ‘Circle ’round the sun’ veegt hij vervolgens zoveel gospelclichés op een hoop dat hij juist de kunstmatigheid van het schrijfproces van gospelsongs lijkt te willen blootleggen. Teksten die balanceren tussen bijtend cynisme en oprechte romantiek maken het lastig zijn ware motieven te doorgronden, maar de melodieuze en rijk georkestreerde muziek op dit intrigerende album is van een wonderlijke schoonheid.

    • Jan Vollaard