Lage energieprijzen blijven moederbedrijf Essent dwarszitten

Foto ANP / Koen Suyk

De Duitse energiegigant RWE heeft vorig jaar een kwart minder operationele winst geboekt dan een jaar eerder. De extreem zachte winter en de “aanhoudend” lage energieprijzen drukten het resultaat van het moederbedrijf van Essent, bleek vanochtend uit de jaarresultaten.

Het operationeel resultaat kwam in 2014 uit op ruim 4 miljard euro, tegen 5,4 miljard euro in 2013. De omzet daalde met 7,5 procent tot 48,5 miljard euro.

In Nederland en België, waar RWE de resultaten samenveegt, halveerde het operationele resultaat en ging bijna een derde van de omzet af. RWE had net als in de andere landen last van het “extreem zachte winterweer”. In Nederland en België is echter ook sprake van stevige concurrentie. Hierdoor stonden de winstmarges zwaar onder druk.

Wende

Traditionele energiebedrijven zoals RWE weten steeds minder te verdienen op de conventionele stroomopwekking. Dat komt voor een groot deel door het grote aanbod van energie door de Energiewende in het thuisland. Om het uitschakelen van de kerncentrales in de toekomst op te vangen, wordt de opwekking van groene energie gesubsidieerd. Hierdoor is nu een overschot ontstaan, waardoor ook buiten de Duitse grenzen de energieprijzen worden gedrukt.

De Nederlandse topman Peter Terium, die vorige week zijn contract verlengde tot eind 2021, sprak vorig jaar al over de “grootste structurele crisis ooit” in de energiesector. Vandaag constateert hij dat “die crisis aanhoudt”.

Besparingen

Om het hoofd boven water te houden is RWE twee jaar geleden een groot besparingsprogramma begonnen. Die levert sneller dan verwacht resultaat op: waar in 2014 150 miljoen aan baten werd verwacht, is dat 400 miljoen euro geworden. “Dat was echter niet genoeg om de daling van inkomsten uit conventionele energieopwekking te compenseren”, schrijft het bedrijf.

De nettowinst kwam wel boven de streep uit op 1,7 miljard euro. Vorig jaar werd nog een verlies geleden van 2,8 miljard, maar toen schreef RWE voor een bedrag van 4,8 miljard euro af op onder meer de nieuwe kolencentrales in Nederland. Zonder die afschrijvingen mee te rekenen bedroeg de nettowinst in 2014 1,28 miljard euro, een daling van 45 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Lees op NRC Q: Waarom energiereus Eon verder gaat als duurzaam bedrijf en De klant wordt zelf energiehandelaar, als het aan de Eneco-topman ligt.

    • Eva Smal