Kuip-plan in prullenbak, nieuwbouw is nu optie

De Kuip piept en kraakt, maar wordt in elk geval niet verbouwd door BAM. Gisteren schoot Feyenoord de vernieuwbouwplannen af.

Een artist impression van de vernieuwbouwde Kuip door BAM. Gisteren werd bekend dat de renovatieplannen niet doorgaan.

René van Ierschot rijdt over de A16 richting de Kuip, vanochtend tegen half negen. Op de Van Brienenoordbrug ziet hij rechts van zich het monumentale stadion uit 1937 liggen. Na een slepend proces zou volgend jaar eindelijk begonnen moeten worden met de grondige renovatie. Of in de woorden van Feyenoord ‘vernieuwbouw’, met een nieuw stadion om de oude Kuip heen.

Maar het plan is gisteren afgeschoten door de club, na ruim tien maanden voorbereiding. „Teleurgesteld” zit de president-commissaris van het stadion achter het stuur richting het Van Zandvlietplein – vernoemd naar de oud-voorzitter van Feyenoord die in de jaren dertig de drijvende kracht was achter de bouw van de Kuip.

Feyenoord en bouwbedrijf BAM – dat de vernieuwbouw zou uitvoeren – kwamen er gistermiddag niet uit. De bouwer vroeg 215 miljoen euro voor de klus, daarnaast werd geschat dat prijsstijgingen voor een verhoging van nog eens 7 miljoen euro zouden zorgen. Alles bij elkaar onacceptabel voor de profclub en de directie van Stadion Feijenoord. Zij wilden maximaal tot 206 miljoen euro gaan, zegt Van Ierschot.

Toiletten

De beslissing is een harde klap voor Feyenoord. De Kuip voldoet al jaren niet meer, de rijen bij de toiletten en horecapunten zijn altijd lang en er is een gebrek aan businessplaatsen. Door in het verbouwde stadion meer ruimte te creëren voor commerciële activiteiten hoopte de club de begroting – nu 49 miljoen euro – flink te verhogen. Zo zou Feyenoord op termijn weer mee moeten strijden om de landstitel.

Wat nu? De club zit muurvast in de piepende en krakende Kuip. Renovatie van het nostalgische stadion lijkt nu onuitvoerbaar – wie er ook nog komt met mooie opknapplannen. Van Ierschot erkent dat. „Als zelfs de BAM als de grootste stadionbouwer ter wereld met alle expertise en creativiteit er niet in slaagt tot renovatie te komen, waarom zou een ander het dan wel lukken?”

Door de afwijzing van BAM moet de club op zoek naar een alternatief. Er ligt het plan van stichting Red de Kuip. Zij hebben een renovatieplan klaarliggen, met enkele aanpassingen op het ontwerp waarmee ze de aanbesteding vorig jaar verloren van BAM.

Maar het is waarschijnlijker dat Feyenoord zal proberen in te zetten op een een volledig nieuw stadion. Dan zou de club in de herkansing gaan. In 2013 waren er ook plannen voor een nieuw hypermodern stadion. Maar er ging een dikke streep door de plannen: de Rotterdamse gemeenteraad vond het te riskant om garant te staan voor een lening van 165 miljoen euro.

Geen nieuwbouw – maar dat was toen. Door het afschieten van het BAM-plan ontstaat er een nieuwe realiteit. Bovendien is nog altijd een stroming binnen de club die voorstander is van volledige nieuwbouw. Dat is in hun ogen de enige manier om de begroting van de club aanzienlijk te verhogen en weer eens de titel te winnen.

    • Steven Verseput