Jij leest Donald Duck Pockets voor je werk

Foto Disney

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Redacteur Donald Duck Pockets
Bedrijf: Sanoma
Wat opvalt aan de vacatureje krijgt geen ‘313’ van de zaak

Wat doe je dan eigenlijk?

Ieder jaar verschijnen er meer dan veertig Donald Duck Pockets, zoals de gewone, de Duckstadpockets, de Fantasypockets en de themapockets, bijvoorbeeld over cowboys of James Bond. Veel van de stripverhalen die daarin verschijnen, worden buiten de redactie van Donald Duck Pockets gemaakt, vooral door scenaristen en tekenaars uit Italië. Jij zorgt ervoor dat die netjes in de verschillende edities terecht komen.

Sommige pockets hebben een bestaande indeling, anderen moet je zelf nog indelen. Jij zorgt dat iemand de verhalen vertaalt en redigeert, je leest de verhalen, controleert de spelling en zoekt uit of ze niet al eerder verschenen zijn. En er zijn al best wat pockets verschenen.

Gelukkig bestaat er een database waar je makkelijk in kan zoeken. Ook heb je contact met de buitenlandse uitgevers, waar de verhalen vandaan komen, en met de marketingafdeling, voor bijvoorbeeld het schrijven van marketingteksten over de pockets. De meeste werkzaamheden doe je vanaf de redactie in Hoofddorp, maar veel Donald Duckredacteuren werken ook ongeveer een dag in de week vanuit huis.

Waarom zoeken ze iemand?

De vorige pocketredacteur is doorgeschoven naar een andere functie op de redactie.

Wat voor collega moet je zijn?

“Je moet Donald Duck wel een warm hart toedragen”, zegt Jetty Koster, chef Donald Duck en Zo Zit Dat. Diederik Duck en Ega Beva, dat zegt jou wel iets. (Dat zijn dus figuren die alleen in de pockets voorkomen, niet in het weekblad van Donald Duck).

De redactie Donald Duck Pockets bestaat uit één persoon: dat ben jij. Je regelt zelfstandig alle planning en alle contacten met de verschillende uitgevers. Plannen doe je dus “met twee vingers in de snavel”.

Wat verdient dat?

Minimaal rond de 2.200 euro bruto per maand, afhankelijk van je ervaring. “Je krijgt geen 313 van de zaak”, zegt Koster. Geen idee wat dat is? Kijk even hier. Wel krijg je naast de Donald Duck Pockets alle tijdschriften, albums en specials van Donald Duck, Tina, Zo Zit Dat en Fashionista.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Donald Duck Pockets lezen en ervoor betaald worden. Wie wil dat niet? Als je een voorliefde hebt voor strips, zit je hier wel goed. De hele redactie houdt ervan. En tegenwoordig zijn de strips van Donald Duck meer dan alleen leuke verhalen voor kinderen. Koster: “Er zit vaak een dubbele laag in het verhaal, waardoor het voor volwassenen ook leuk is om te lezen.”

Zelf verhalen over Donald Duck schrijven, dat zul je op deze redactie niet doen. Dan moet je toch echt bij de redactie van het Donald Duckweekblad zijn. Die zit dan wel in hetzelfde kantoor, maar als pocketredactie sta je er helemaal los van.

    • Marieke ten Katen