Jij haalt koffie terwijl je computer je fotoalbum maakt

Beeld Youtube

Elke week belicht NRC Q een start-up met potentie. Deze week: fotoalbums automatisch laten maken

Bedrijf: ReSnap
Oprichters: Thomas Beguin (27), Erik-Jan Schreurs (29), Joachim den Hertog (26) en Luc Hendriks (25)
Medewerkers: 8

Toen Hyves er definitief mee stopte, was er zeker één bedrijf dat daar direct de gevolgen van ondervond: ReSnap. Zij boden de mogelijkheid om binnen 1 minuut van je leukste Hyves-foto’s automatisch een fotoboek te maken. Dat je vervolgens online kon delen of in papier bestellen. Fotoboeken maken van sociale mediaprofielen (Facebook & Instagram) doet ReSnap nog steeds, maar vorige maand haalden ze een bedrag van 450.000 dollar op met een nieuw kunstje.

Wat is er nieuw?
Een algoritme dat een fotoboek maakt op basis van foto’s die gewoon op je computerschijf staan. Het bijzondere daaraan is dat het systeem moet weten welke foto’s je wel of niet mooi vindt. Bij sociale media is dat nog makkelijk (hoe meer likes, hoe populairder de foto), maar bij foto’s op je computer niet.

Hoe bepalen ze dat dan?
Net zoals bij de fotoboeken van sociale netwerken, kiest het systeem binnen 1 minuut jouw ‘mooiste’ foto’s uit. Door bijvoorbeeld te kijken naar je eerdere fotoboeken: welk soort foto’s koos je toen? Ze analyseren alle foto’s en koppelen er een emotiewaarde aan die bij je past. Een 28-jarige vrouw uit Amsterdam vindt de onderbelichte kroegfoto met haar vriendinnen waarschijnlijk toch leuk, terwijl een 65-jarige vrouw wellicht liever foto’s van haar kleinkinderen ziet.

Wat is het verdienmodel?
Online een fotoboek maken is gratis, die je vervolgens kunt delen met vrienden. Tien procent besluit daarvan nu alsnog het fotoboek ook in papier te laten drukken (vanaf 19,95 euro). Daar verdient de start-up aan. In het beginjaar waren dat ‘tienduizenden’ mensen. Ze leveren wereldwijd. De nieuwe uitvinding - het fotoboek van foto’s op je computer- is nu nog niet op de markt, maar deze zomer gaat de beta-versie starten.

    • Charlotte van ’t Wout