Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Infographic: alle corruptie-onderzoeken tegen Nederlandse politici

Vandaag bleek dat een voormalig burgemeester en een oud-wethouder worden verdacht van corruptie. Het gebeurt vaker: deze infographic toont alle corruptie-onderzoeken tegen politici in Nederland van de afgelopen 25 jaar.

Inforgraphic: NRC Handelsblad

Het Openbaar Ministerie verdenkt verschillende VVD’ers van corruptie, schreef NRC Handelsblad vandaag. Piet Ploeg, oud-wethouder in Stichtse Vecht, en Rob Bats, oud-burgemeester in Haren, worden ervan verdacht te hebben geprobeerd de burgemeestersbenoeming in de gemeente Stichtse Vecht in het voordeel van Bats te beïnvloeden.

De zaak kwam aan het rollen door het afluisteren van telefoongesprekken van Kathalijne de Kruif, fractievoorzitter van de VVD in Stichtse Vecht, die vorige maand werd aangehouden op verdenking van hennephandel en het witwassen van drugsgeld. Zij zou als lid van de vertrouwenscommissie informatie hebben doorgespeeld over de benoeming van een nieuwe burgemeester. Vandaag maakte De Kruif bekend op te stappen.

Afgelopen 25 jaar 25 corruptie-onderzoeken tegen politici

Het gebeurt vaker dat politici in het vizier komen van het OM. Bij de zaak die vandaag aan het licht kwam, zijn er sterke parallellen met de strafzaak tegen Ricardo Offermanns (VVD), oud-burgemeester van Meerssen. Hij werd vorig jaar door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur omdat hij zich door voormalig partijgenoot Jos van Rey vertrouwelijke informatie had laten toespelen over de benoemingsprocedure voor het burgemeesterschap van Roermond.

Onderzoeksjournalisten van NRC Handelsblad Joep Dohmen en Paul van der Steen maakten onlangs een overzicht van alle corruptie-onderzoeken tegen politici in Nederland van de afgelopen 25 jaar. Tien van deze politici waren VVD’ers, de politici die vandaag in het nieuws kwamen zijn daarbij niet meegerekend. In tien gevallen leidde het onderzoek tot een celstraf, in twee gevallen werd een taakstraf opgelegd.

Het overzicht kijkt uitsluitend naar politici tegen wie corruptie-onderzoek is gedaan door justitie. Politici die worden verdacht van andere zaken, zoals  VVD-Kamerlid Johan Houwers tegen wie een onderzoek loopt naar hypotheekfraude en van wie vandaag bekend werd dat hij overweegt om terug te keren als Kamerlid, zijn niet in het overzicht opgenomen.

110315INT_corruptie (2)