Ilja Leonard Pfeijffer wint De Inktaap 2015

Ilja Leonard Pfeiffer heeft De Inktaap 2015 gewonnen, de literaire jongerenprijs voor winnaars van grote literaire prijzen. Dat meldt de Nederlandse Taalunie. De roman La Superba, waarmee hij de Libris Prijs won, werd door ruim 1.250 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao gekozen.

Dichter Ilja Leonard Pfeijffer Foto ANP Koen van Weel

Ilja Leonard Pfeijffer heeft De Inktaap 2015 gewonnen, de literaire jongerenprijs voor winnaars van grote literaire prijzen. Dat meldt de Nederlandse Taalunie. De roman La Superba, waarmee hij de Libris Literatuurprijs won, werd door ruim 1.250 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao gekozen. Ook genomineerd waren: Feest van het begin van Joke van Leeuwen (AKO Literatuurprijs), Porto Marie van Els Langefeld (Caribische nominatie) en De Republiek van Joost de Vries (Gouden Boekenuil).

Scholieren schreven over La Superba in het juryrapport:

La Superba was geestig, grotesk, pervers, fantasierijk en diepmenselijk. Pfeijffer dwingt de lezer tot reflectie. Tijdens het lezen stel je niet alleen de wereld, maar ook jezelf voortdurend in vraag.”

Spiegelpaleis

La Superba gaat over iemand die de schrijver zelf zou kunnen zijn – Leonardo heet hij, een als bohemien levende dichter in het Italiaanse Genua. Die stad speelt de hoofdrol: als een spiegelpaleis waar niets is wat het lijkt, als een havenstad vol verhalen die het daglicht niet verdragen. Literair redacteur Arjen Fortuin schreef over La Superba:

“Wat rest is een roman die je onmogelijk realistisch kunt noemen, maar die wel overtuigt. Het is echt.”

Borges

De Inktaap is de opvolger van de Jonge Gouden Uil, een literaire jongerenprijs die van 1997 tot 2000 bestond. De prijs ontleent zijn naam aan een tekst van de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges, waarin een aap geschetst wordt die een zwak heeft voor de genoegens van Chinese zwarte inkt. De prijs werd vanmiddag uitgereikt in Antwerpen.

    • Arnout le Clercq