Hunk uit Fifty Shades als meisjeswurger

De dominant uit ‘Fifty Shades’ speelt ook seriemoordenaar in BBC-serie The Fall. Met baardje.

In de ijzerwinkel krijgt Anastasia een aantrekkelijke klant. Meneer Grey. Als hij haar aankijkt, glijdt ze al bijna uit haar tuinbroek. Ze neemt zijn bestelling op en zegt: „Touw, tape, kabelbinders... Jij lijkt wel een echte seriemoordenaar.”

„Vandaag niet”, antwoordt Grey.

Zo verwijst de bioscoophit Fifty Shades of Grey naar een andere rol van hoofdrolspeler Jamie Dornan. In de BBC-serie The Fall, waarvan het tweede seizoen net uit is op dvd, speelt hij seriemoordenaar Paul Spector. In ‘Fifty Shades’ mag hij als schatrijke sm-meester alleen met wederzijdse instemming vastbinden en heersen, in The Fall kan hij all the way gaan.

De Noord-Ierse Dornan (Holywood, 1982) was topmodel voor Calvin Kleinonderbroeken. Toen hij naar acteren overstapte, voelde hij zich onzeker. „Maar dat ik met een sombere blik tegen muren heb geleund, wil nog niet zeggen dat ik niet kan acteren.” In Sofia Coppola’s Marie Antoinette (2006) verwende hij als Zweedse graaf de Franse koningin, begeleid door Burundi-trommels van Adam & The Ants. Daarna speelde hij sheriff en Sneeuwwitjes jager in Once Upon a Time (2011). Maar pas in The Fall laat hij zien dat hij meer heeft dan een godenlijf.

Critici vinden hem te zacht voor ‘Fifty Shades’, maar dat is omdat hij zijn baardje afschoor. In The Fall heeft hij wel een baardje, en een broeierige blik onder zijn zwarte hoodie. Althans ’s nachts. Want overdag is hij huisvader in tweedjasje en een rouwconsultant die nabestaanden een schouder biedt. Zijn hobby is tegenovergesteld aan zijn werk, maar ze liggen ook in elkaars verlengde. Net als bij Dexter.

De wurger van Belfast speelt kat en muis met rechercheur Stella (Gillian Anderson uit The X Files). Opvallend aan de serie is dat hij in het eerste seizoen ontkomt. Stella tracht dit in seizoen 2 recht te zetten. Maar eerst moet de man nog wat meisjes pijn doen.

    • Wilfred Takken