Hoe ver ben jij bereid te reizen voor je werk?

Foto ANP

Doe jij er langer dan een uur over, naar je werk? Dan ben je in de minderheid. Maar 20 procent van de werkenden heeft hier zin in, blijkt uit een recente publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving en Atlas voor gemeenten. Hierbij geldt: hoe langer de reistijd - en dus deels ook de afstand - hoe minder forenzen in trek is.

bereidheidversusminuten-pub2

Atlas voor gemeenten ontwikkelde het bovenstaande model dat naar de vijf grootste steden kijkt. Onderzoeker Roderik Ponds koppelde drie databestanden - het aantal banen, de bevolkingsdichtheid en woon-werkverkeer - en berekende vervolgens de curve voor de gemiddelde Nederlander. Wat valt op?

Zo’n 60 procent is bereid om te pendelen tussen Den Haag en Rotterdam (26 km), iets meer dan veertig procent wil nog wel van Amsterdam naar Utrecht (45 km), maar daarna daalt het snel. Van Amsterdam naar Rotterdam met de trein? (±70 km). Nou nee. Dat ziet slechts 20 procent zitten. De reden? Ponds:

Veel mensen in Nederland zijn gewend om te fietsen. Als de woon-werkafstand groter wordt - en dus de reistijd langer - haken ze af. Ook hangt de bereidheid sterk af van het beroep. Een winkelmedewerker zal minder snel een uur willen reizen dan iemand met een specifieke topfunctie.

    • Yordi Dam