Hillary Clinton reageert op ophef privémail: alles gedaan wat ik kon

“Ik heb aan al mijn verantwoordelijkheden voldaan.” Zo reageerde Hillary Clinton zojuist tijdens een persconferentie op de ophef die is ontstaan over haar gebruik van een privémailaccount dat ze gebruikte toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Het was de eerste keer dat Clinton sprak over de kwestie.

Hillary Clinton eerder vandaag tijdens een speech bij de Verenigde Naties. Foto: Reuters / Lucas Jackson

“Ik heb aan al mijn verantwoordelijkheden voldaan.” Zo reageerde Hillary Clinton zojuist tijdens een persconferentie op de ophef die is ontstaan over haar gebruik van een privémailaccount dat ze gebruikte toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Het was de eerste keer dat Clinton sprak over de kwestie.

Volgens Clinton zijn er in totaal 60.000 e-mails beoordeeld op of ze werkgerelateerd of persoonlijk waren. Ruim de helft is volgens Clinton als werkgerelateerd bestempeld en overhandigd aan de ministerie van Buitenlandse Zaken. De e-mails worden door het ministerie na onderzoek vrijgegeven. Volgens Clinton was de keuze voor één persoonlijk apparaat voor zowel privé- als werkmails een kwestie van “gemak”:

“Achteraf gezien was het slimmer geweest om twee apparaten te gebruiken. Ik vond het handiger om één in plaats van twee apparaten te gebruiken. Ik heb er het volste vertrouwen in dat nu alles wat werkgerelateerd is bij het ministerie ligt. Persoonlijke e-mails, over bijvoorbeeld Chelsea’s (haar dochter, red.) bruiloft, gesprekken tussen mij en mijn man en de begrafenis van mijn moeder, heb ik niet overgedragen, en verder heb ik precies gedaan wat het ministerie heeft gevraagd.”

Heikel punt

Het heikele punt in de kwestie is dat Clinton zelf heeft kunnen selecteren welke e-mails privé waren en welke niet. Onze correspondent Guus Valk was bij de persconferentie en zegt daarover:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Wat een drama, deze persconferentie van Hillary. Eindigt in grote chaos, en roept meer vragen op dan er vooraf waren.

Tijdens de persconferentie, die rumoerig was en waarbij journalisten door elkaar heen roepend de aandacht van Clinton probeerden trekken, wimpelde Clinton de vragen over haar beoordelingsvermogen af met de bewering dat elke federale functionaris zelf moet bepalen welke e-mails persoonlijk en welke werkgerelateerd zijn. Ook zei ze dat de meeste e-mails al waren opgeslagen omdat ze wel naar het e-mailaccount van het ministerie verstuurd waren en dat ze zelf geen enkele werk-e-mail heeft verwijderd. Volgens Clinton heeft ze zich tijdens haar bewindsperiode aan alle geldende regels gehouden, en daarom vindt ze het onnodig een onafhankelijk onderzoek naar haar e-mailverkeer te laten doen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Hillary gaat niet meer mails openbaren dan ze gedaan heeft. “I believe I have met all responsibilities. The server will remain private.”

Privé-server van haar man

Clinton gebruikte tijdens haar periode als minister een privé-server van de familie die ooit is opgezet voor haar man Bill Clinton toen hij president was. Volgens haar is de server nooit gehackt; de veiligheid is nooit in het geding geweest. Bovendien heeft ze naar eigen zeggen nooit geheime informatie verstuurd via het mailadres, dat volgens Amerikaanse bronnen hdr22@clintonemail.com is.

Vorige week werd duidelijk dat Hillary Clinton tussen 2009 en 2013, in de vier jaar dat ze minister van Buitenlandse Zaken was, uitsluitend gebruik had gemaakt van haar persoonlijke e-mailaccount. Brieven en e-mails van regeringsfunctionarissen moeten volgens de Amerikaanse wet bewaard worden, zodat ze later geraadpleegd kunnen worden door commissies van het Congres, historici en journalisten.

Onder de regering van George W. Bush ontstond een schandaal toen bleek dat functionarissen persoonlijke mailaccounts gebruikten om hun correspondentie aan controle te onttrekken. Door die ophef moet Clinton op de hoogte zijn geweest van de verplichting om een officieel account te gebruiken.

Hoewel Clinton zich nog niet officieel kandidaat heeft gesteld, is de verwachting dat ze in 2016 een gooi naar het presidentschap wil doen.

Alle e-mails van Clinton worden na onderzoek publiek gemaakt

Op verzoek van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de staf van Clinton vorige week tienduizenden oude mails doorgenomen en daarvan dus zo’n 30.000 overgedragen. Clinton liet via Twitter weten dat ze wil dat deze publiek beschikbaar worden gemaakt:

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton I want the public to see my email. I asked State to release them. They said they will review them for release as soon as possible.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vandaag weten dat alle e-mails van Clinton inderdaad publiek beschikbaar zullen worden gemaakt. Eerst worden de e-mails door het ministerie gescreend op aanwezigheid van gevoelige informatie volgens de FOIA-procedure (Freedom Of Information Act, vergelijkbaar met de Nederlandse Wet openbaarheid van bestuur). Alle informatie die volgens FOIA-regels geschikt is om openbaar te maken zal worden gepubliceerd op een website. Het doornemen van de e-mails zal naar verwachting enkele maanden duren.

    • Sam de Voogt
    • Eva de Valk