Hete soep

Deze week koken we uit Rauw van Delphine de Montalier. Hoewel in het hoofdstuk ‘Bijna rauw’ ook soepen staan waarvan de ingrediënten wel even de pan zien, is deze hete soep 100% rauw. En koud dus. Het woord ‘heet’ verwijst in dit geval naar de pittige combinatie van gember, knoflook en chilipeper. Het is een behoorlijk spicy soepje, dus een klein kommetje is voldoende. Lekker als appetizer, om de smaakpapillen wakker te schudden.

Omdat (bijna) alles in Rauw rauw verwerkt wordt, raadt Delphine de Montalier aan om scherpe messen, krachtige blenders en stoere keukenmachines in te zetten om alles klein te snijden, te raspen en te pureren. Niet iedereen heeft dergelijke krachtpatsers in de keuken klaarstaan. Als het resultaat na het pureren nog te grof is, kun je de soep door een zeef wrijven en daarna nogmaals pureren.

Halveer het chilipepertje in de lengte en verwijder de zaden. De ene helft gaat in de soep. De andere helft kun je naar smaak in reepjes gesneden als garnering gebruiken. Pureer alle ingrediënten behalve de gekonfijte gember met de staafmixer of in de blender. Snijd de gekonfijte gember julienne (in de vorm van fijne luciferhoutjes). Serveer de soep in diepe borden of kommetjes. Garneer met de reepjes gekonfijte gember, een straaltje olijfolie, een paar korrels zeezout en eventueel de chilipeper.