Het internet is zo langzaam dat een spelletje lingo niet lukt

In aanloop naar de Statenverkiezingen van 18 maart bezoeken twee verslaggevers de twaalf provincies en tekenen alledaagse zorgen van de kiezer op. Op het Limburgse platteland wordt het internet steeds trager. „Ik vind internet belangrijker dan riolering.”

Sloom internet, nog zoiets. Op het platteland van Midden-Limburg kunnen ze erover meepraten. „Ik heb mijn computer weggedaan, want die was zo traag dat het geen zin meer had”, zegt de eigenaresse van bloemenwinkel Marian’s Bloemen in Nederweert-Eind.

In de wijde omgeving is het niet veel beter. Vanuit het dorp Ospel leidt Niek Hendrix het bedrijf MLA dat onder meer nieuwssites beheert en evenementen uitzendt via live streaming. „Onze mensen zitten soms uren te wachten tijdens het uploaden. Die hebben wel iets beters te doen.” Hendrix wilde ooit een concert van het Weerter Mannenkoor registreren, toen kort voor aanvang bleek dat er geen glasvezelkabel liep. „Toen hebben wij dwars door de bossen zelf maar een driehonderd meter lange kabel aangelegd.” Soms ontvangt zijn bedrijf buitenlandse gasten, die zij niet altijd internetfilmpjes kunnen tonen. „Daar maak je geen goede indruk mee”, zegt Hendrix.

Verhalen genoeg, in Limburg. De koperen kabels voldoen door het massale gebruik niet meer. Ook de draadloze verbindingen lopen vol. Maar de aanleg van glasvezel in het buitengebied is „onrendabel”. Dus wat krijgt iemand als Jan Truyen uit Ospel, nota bene eigenaar van een elektronicawinkel, te horen als hij de kabelaar om glasvezel vraagt? „Dat willen we wel aanleggen, zeggen ze, maar dat kost u tienduizend euro. Ik heb voor klanten honderden contracten afgesloten voor snel internet, maar zelf krijg ik geen glasvezel.”

Ook in het buitengebied van Noord-Limburg is het huilen met de pet op. Bij zorgboerderij De Haam in het dorp Veulen is vandaag de computer twee keer uitgevallen. „Alweer”, verzucht beheerder Annerie Janssen. „Wij zouden wel vaker filmpjes op internet willen bekijken of lingo spelen. Maar het beeld hapert.” En dus schuiven de ouderen ook deze middag maar weer aan tafel voor een spelletje bingo. Eigenlijk ook niks mis mee. „Dat vinden ze leuk, hoor.”

De zorgboerderij is voor zorgrapportages en administratie afhankelijk van internet. Dat geldt ook voor het kippenbedrijf van echtgenoot Sef. „Ik ben soms uren bezig met inloggen”, klaagt hij. Annerie: „De overheid wil dat je alles digitaal doet, maar zorgt niet voor snel internet.”

Het Limburgse Parlement, zoals de Provinciale Staten er heten, heeft Gedeputeerde Staten opgedragen onderzoek te doen. De vraag is: moet de provincie overal snel internet garanderen? „Ja, want ik beschouw het als een nutsfunctie”, zegt tomatenteler Eric Geurts uit Oirlo. „Ik vind internet belangrijker dan riolering.” Zijn digitale programma’s, bijvoorbeeld voor de afzet van tomaten, lopen via een dunne koperdraad die ooit werd aangelegd voor de telefoon. De boel loopt geregeld in het honderd.”

Op verschillende plaatsen hebben burgers zich verenigd om de aanleg van glasvezelkabel mogelijk te maken. In Venray en omgeving heet dit burgerinitiatief Glasweb. „De aanleg kost hier twintig miljoen euro”, vertelt bestuurslid Anita Emonts. „Dat heb ik niet op mijn nachtkastje liggen. Daarom vragen wij steun van burgers.” Eén van de omwonenden is gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA). Ook hij heeft zich aangemeld. „Vijf jaar geleden had ik nog geen problemen met internet en tv, nu aan de lopende band”, zei hij.

    • Arjen Schreuder in Limburg