Goedkope energie blijft RWE dwarszitten

Het Duitse energieconcern RWE heeft vorig jaar een kwart minder operationele winst geboekt dan een jaar eerder. De extreem zachte winter en de „aanhoudend” lage energieprijzen drukten het resultaat van het moederbedrijf van Essent.

Het operationeel resultaat kwam in 2014 uit op ruim 4 miljard euro, tegen 5,4 miljard euro in 2013. De omzet daalde met 7,5 procent tot 48,5 miljard euro.

In Nederland en België halveerde het operationele resultaat en ging bijna eenderde van de omzet af.

Traditionele energiebedrijven als RWE weten steeds minder te verdienen op de conventionele stroomopwekking. Dat komt voor een groot deel door de Energiewende in Duitsland. Om het uitschakelen van de kerncentrales op te vangen, wordt de opwekking van groene energie gesubsidieerd. Hierdoor is nu een overschot ontstaan, waardoor ook buiten Duitsland de energieprijzen worden gedrukt.

RWE-topman Peter Terium sprak vorig jaar al van de „grootste structurele crisis ooit” in de energiesector. Vandaag constateert hij „dat die crisis aanhoudt”. Om het hoofd boven water te houden is RWE twee jaar geleden een groot besparingsprogramma begonnen. Dat levert sneller dan verwacht resultaat op: in 2014 werd 150 miljoen euro aan baten verwacht, dat is 400 miljoen euro geworden. „Dat was echter niet genoeg om de daling van inkomsten uit conventionele energieopwekking te compenseren”, schrijft het bedrijf.

De nettowinst kwam wel boven de streep uit, op 1,7 miljard euro. Vorig jaar werd nog een verlies geleden van 2,8 miljard euro, maar toen schreef RWE in totaal 4,8 miljard euro af op onder meer de nieuwe kolencentrales in Nederland.

Zonder die afschrijvingen mee te rekenen bedroeg de nettowinst in 2014 1,28 miljard euro, een daling van 45 procent ten opzichte van een jaar eerder.