Franse topsporters omgekomen bij helikoptercrash realityshow

Tien mensen zijn om het leven gekomen bij de opnames van een nieuwe realityshow van de Franse zender TF1.

In Frankrijk is geschokt gereageerd op de dood van acht Fransen, onder wie drie bekende topsporters, tijdens opnames van een televisieprogramma in Argentinië. Bij de botsing, gisteravond, tussen twee helikopters waarin de kandidaten werden vervoerd, kwamen ook de Argentijnse piloten om het leven.

Over de toedracht van het ongeluk is nog weinig bekend. De weersomstandigheden in het natuurgebied op ongeveer 1.100 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires, waren volgens Argentijnse autoriteiten goed.

Onder de slachtoffers zijn zwemster Camille Muffat (25), bokser Alexis Vastine (28) en zeezeilster Florence Arthaud (57). Muffat won in 2012 in Londen drie olympische medailles, waaronder goud op de 400 meter vrije slag, en Vastine haalde in 2008 in Peking brons in de categorie lichtweltergewicht. Arthaud, in Frankrijk bekend onder haar koosnaam la petite fiancée de l’Atlantique, was in 1990 de eerste vrouw die de ‘Route du Rhum’ won, een prestigieuze solo-zeilrace.

De sporters waren in Argentinië voor opnames van het eerste seizoen van het oorspronkelijk Zweedse programma Dropped, overgenomen door het Franse TF1. Daarin worden kandidaten door helikopters in een onherbergzaam gebied achtergelaten en moeten ze zonder kompas of kaart de bewoonde wereld zien te bereiken teneinde daar een telefoon op te laden en de presentator te verwittigen. Onder de deelnemers was ook veelvoudig wielerkampioene Jeannie Longo.

De vijf andere omgekomen Fransen zijn allen medewerkers van producent Adventure Line Productions, dat bekendheid kreeg met de avonturenshow Fort Boyard. Tijdens opnames in Cambodja voor een ander realityprogramma van dit bedrijf en TF1, Koh Lanta (in Nederland: Expeditie Robinson), kwam in 2013 al een deelnemer om het leven. President Hollande zegt in een reactie „verbijsterd” te zijn.

    • Peter Vermaas