Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Frankrijk rouwt om verongelukte topsporters. Wie waren zij?

Een groep topsporters reisde per helikopter door Argentinië om een realityshow op te nemen. Wat een leuk en vermakelijk televisieprogramma had moeten worden, veranderde in een menselijke tragedie. De heli crashte en tien mensen kwamen om, onder wie drie internationaal vermaarde topsporters. Wie waren de slachtoffers?

Een groep sporters reisde per helikopter door Argentinië om een realityshow op te nemen. Wat een leuk en vermakelijk televisieprogramma had moeten worden, veranderde in een menselijke tragedie. De helikopter knalde op een andere heli en tien mensen kwamen om, onder wie drie internationaal vermaarde topsporters. Franse politici, sporters en anderen hebben hun medeleven betuigd. Wie waren de slachtoffers?

Olympisch zwemster Camille Muffat

Dat waren niet de minsten. Het bekendste slachtoffer was zwemster Camille Muffat, die in 2012 op de Olympische Zomerspelen in Londen drie medailles pakte: goud, zilver en brons. Slechts twee andere Franse vrouwen lukte het om drie medailles te pakken op de Spelen. Zie hier hoe Muffat bij de 400 meter vrije slag op zinderende wijze de gouden plak in Londen pakte.

Camille Muffat in 2012

Camille Muffat in 2012. EPA / Ian Langsdon

Datzelfde jaar werd de waterrat in haar thuisland tot Sportvrouw van het Jaar verkozen. Op 1 januari 2013 werd Muffat, 23 jaar oud, benoemd tot Ridder in de Franse Légion d’honneur. De zwemster had bovendien twee wereldrecords op haar naam staan, op zowel de 400 als op de 800 meter vrije slag. Zij zette de toptijden neer in 2011; beide records sneuvelden in 2013 door toedoen van de Spaanse zwemster Mireia Belmonte.

Bokser Alexis Vastine, die nog een appeltje te schillen had

Een tweede Olympisch medaillewinnaar aan boord van de heli was lichtweltergewicht bokser Alexis Vastine. Hij deed mee aan de Spelen van 2008 en 2012, waar hij bokste in omstreden wedstrijden. In 2008 pakte hij brons doordat hij verloor van de Dominicaan Manuel Félix Díaz. De arbiter bracht Vastine punten in mindering omdat de Fransman Díaz tot tweemaal toe naar de grond duwde.

De beslissing van de scheids werd “controversieel” genoemd en Vastine vond dat hem onterecht een finaleplaats door de neus geboord was. Díaz zou uiteindelijk goud pakken. In 2012 deed Vastine mee aan de Spelen in Londen, maar wist hij daar geen medaille te pakken, wederom door een beslissing van de scheidsrechter. Dit “dubbele onrecht” maakte de jonge Fransman depressief. Zie de bokser hier in actie in 2011:

Vastine was druk bezig zich voor te bereiden op de Zomerspelen in Rio de Janeiro. Het bleef zijn doel om ooit Olympisch kampioen te worden. Die kans is hem nu ontnomen.

Florence Arthaud

Zeilster Florence Arthaud gold in Frankrijk als voorbeeld voor vrouwelijke sporters. Ze vocht tegen seksediscriminatie in de sport en won meerdere prestigieuze zeilwedstrijden, waaronder de Route du Rhum en de Transpacific. Arthaud was al sinds eind jaren zeventig actief in de zeilsport. Naast sportster was ze ook zangeres:

Arthaud wist eerder meerdere ongevallen te overleven. Op haar 17e was ze betrokken bij een auto-ongeluk, waarna ze in coma raakte en tijdelijk verlamd was. In 2011 viel ze ’s nachts van een boot, maar wist ze met een hoofdlamp en waterproof telefoon een noodsignaal uit te sturen. Onderkoeld maar levend werd ze net op tijd uit het water gevist.

Bekijk hier een videoportret van Arthaud (in het Frans). In het filmpje praat de zeilster over haar prestaties en zijn beelden te zien van Arthaud in actie:

Eerdere ongelukken met sporters

Het is niet de eerste keer dat een groep sporters verongelukt bij een crash. In 2011 kwamen 43 spelers van een Russisch ijshockeyteam om bij een vliegtuigongeval. In 1972 crashte een vliegtuig met rugbyspelers in het Andesgebergte, waarbij 29 mensen stierven.

De ramp is een enorm verlies voor de Franse sportwereld. President François Hollande betuigde na het horen van het nieuws zijn medeleven. “Het wegvallen van onze landgenoten heeft een enorm verdriet veroorzaakt”, aldus het staatshoofd. Het Franse sportblad L’Equipe heeft de homepage van zijn website aan de dood van de sporters gewijd.

Botsing

Gisteravond botsten twee helikopters op elkaar in het zuiden van Argentinië, in de buurt van Villa Castelli in de provincie La Rioja. Hierbij kwamen tien mensen om het leven. Naast de sporters was ook een filmploeg aan boord in de heli. De oorzaak van het incident is nog niet bekend.