Factcheck ‘Invaliditeitsuitkering voor metalverslaving’

Kreeg een Zweed een uitkering vanwege zijn verslaving aan heavymetalmuziek? NRC Handelsblad doet een factcheck.

Verschillende internationale media, waaronder Studio Brussel en het Britse muziekblad NME, meldden dat een Zweed een invaliditeitsuitkering krijgt vanwege zijn verslaving aan heavymetalmuziek.

Klopt het dat de Zweed Roger Tullgren zijn baan verloor vanwege zijn heavymetalverslaving? Hij zou driehonderd metalconcerten per jaar bezoeken. Hij verscheen af en toe niet op zijn werk. Hij is officieel metalverslaafd. Aldus de media en verhalen die al sinds 2007 op internet rondzweven. Tullgren raakte niet alleen zijn baan kwijt, „omwille van zijn kledingstijl kon hij heel moeilijk een nieuwe baan vinden”. Dat zou in Zweden betekenen dat hij recht heeft op een „invaliditeitsuitkering”, en dat Tullgren niet meer hoeft te werken.

Is het waar? NRC Handelsblad deed een factcheck. Krijgt de Zweed vanwege zijn ‘metalverslaving’ een uitkering? „Niet meer”, zegt Tullgren telefonisch vanuit Zweden. Tijdens het gesprek benadrukt hij hoe belangrijk heavy metal voor hem is. „My life is heavy metal, heavy metal all the time.”

Tullgren onderging vorig jaar een zware hartoperatie en is daardoor arbeidsongeschikt geraakt. Daarom krijgt hij nu een uitkering. Maar toen hij nog geen hartproblemen had, kreeg hij een uitkering vanwege zijn muziekverslaving, zegt hij. „300 euro per maand, ongeveer eenderde van mijn inkomen.” Daarnaast waste hij parttime af in een restaurant. „Daar mocht ik onder werktijd naar metal luisteren.” Omdat hij niet fulltime hoefde te werken, had hij tijd over om concerten te bezoeken.

Bij de Zweedse ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken, en Werkgelegenheid en andere instellingen kennen ze het verhaal niet en gaan ze niet in op specifieke gevallen. En ook bij het Zweedse arbeidsbureau Arbetsförmedlingen hebben ze nog nooit van Tullgren gehoord. „Maar”, zegt een woordvoerder, „deze beperking [verslaafd zijn aan muziek] is over het algemeen niet genoeg om in aanmerking te komen voor een sociale uitkering.”

Toch bevestigt het restaurant waar Tullgren heeft gewerkt, Matsalen T4 in het Zweedse Hässleholm, wat Tullgren vertelt. Een paar dagen later stuurt Tullgren op verzoek een document van het arbeidsbureau Arbetsförmedlingen uit 2006, waaruit blijkt dat zijn verhaal deels klopt. Er staat dat hij sinds het begin van de jaren negentig afhankelijk is van een uitkering. „Dit en het feit dat het voor Roger belangrijk is zijn levensstijl (hardrock) te tonen, maken hem uiterst moeilijk plaatsbaar op de arbeidsmarkt en zorgen ervoor dat extra maatregelen van het arbeidsbureau nodig zijn om Roger de mogelijkheid te geven om aan het werk te komen.” Er staat dat Tullgren een sociaalmedische functioneringsbeperking krijgt toegekend om „de terugkeer naar de arbeidsmarkt te vergemakkelijken”.

Conclusie: de ‘metalverslaafde’ Tullgren kreeg in 2006 wel mede door zijn „levensstijl” een ‘sociaalmedische functioneringsbeperking’ toegekend. Maar het verhaal blijkt sindsdien eindeloos te zijn herhaald. In de tussentijd is Tullgren arbeidsongeschikt geraakt na problemen aan zijn hart. Nu ontvangt hij om die reden een uitkering. We beoordelen de stelling daarom als grotendeels onwaar.

    • Romy van der Poel