Rente staatsschuld naar laagterecord

De rente op Nederlandse staatsobligaties is vanmorgen tot recordlaagte gedaald als gevolg van de start van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). Het effectieve rendement op de tienjarige staatsobligatie zakte naar 0,33 procent. De koersen van Nederlandse staatsleningen zijn nu zo fors gestegen – waardoor de effectieve rente navenant daalt – dat staatsleningen met een looptijd tot en met zes jaar nu een negatieve rente hebben. Beleggers betalen dus nu rente om aan de Nederlandse staat voor een termijn tot zes jaar geld te mogen lenen. De effectieve rente in Duitsland is nog lager: 0,29 procent voor de tienjarige staatslening. De euro zakte naar 1,0739 dollar per euro. Dat is de laagste koers in twaalf jaar.

Gisteren begon de ECB met een opkoopprogramma van vooral staatsleningen van eurolanden. Door zo extra geld in het systeem te pompen, probeert de centrale bank de inflatie omhoog te krijgen, die op dit moment negatief is. De ECB zal tot en met 2016 60 miljard euro per maand aan leningen opkopen. (NRC)