2Doc: India’s dochter

NPO 2,

23.05-0.10u.

De veelbesproken BBC-documentaire India’s Dochter (India’s Daughter) van regisseur Leslee Udwin gaat over het korte leven van de 23-jarige Jyoti Singh, die in december 2012 slachtoffer werd van een groepsverkrachting in New Delhi. Dokters vochten voor haar leven, maar konden haar niet redden. Na twee weken overleed ze. De film documenteert de brutaliteit van de verkrachting die aan haar dood vooraf ging en onderzoekt de impact van het drama op de Indiase samenleving. De dood van Singh leidde tot protesten en rellen in Indiase steden.

Inmiddels blijken die protesten het begin te zijn geweest van een beweging, die al een belangrijke wijziging in de Indiase wet heeft weten af te dwingen. Er zijn na de protesten tekenen van een mentaliteitsverandering in het land.

Naast de ouders en vrienden van Singh komen ook de familie en de advocaten van de daders aan het woord. Een van de daders is geïnterviewd in de gevangenis. Zijn uitspraken veroorzaakten wereldwijd ophef. Volgens hem is de jonge vrouw zelf verantwoordelijk voor de verkrachting. Uit angst voor verdere escalatie besloot de rechter in India om de tv-uitzending daar te verbieden.