Dit schrijven andere media vandaag

OUDEKERK AAN DE AMSTEL - Een koe van boerderij Polderzicht mag voor het eerst na de winter weer de wei in. ANP REMKO DE WAAL

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Woekerpolisklanten laten woekerpolis moeilijk los

Mensen die een woekerpolis hebben, zijn niet makkelijk geneigd om die van de hand te doen. Ook niet als ze daartoe gestimuleerd worden door verzekeraars die ze er van af willen helpen, meldt de Volkskrant.

Het zijn bevindingen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het tweede voortgangsrapport over het woekerpolisdossier. Meer dan zes maanden geleden beloofden verzekeraars dat zij zogeheten woekerpolisklanten zouden helpen met gratis ‘hersteladvies’ dat zij telefonisch en schriftelijk aanbieden.

Veertig procent van de woekerpolisklanten legt dat advies echter naast zich neer. Een kwalijke zaak, vindt de AFM. De toezichthouder heeft daarom onderzoek aangekondigd naar deze ‘opmerkelijke en grootschalige passiviteit’. Want ligt dit aan de gedupeerde klanten of aan de manier waarop verzekeraars hen benaderen?

Air France-KLM vindt zondebok

Air France-KLM legt de schuld van het nettoverlies van 228 miljoen euro over vorig jaar bij stakende piloten, schrijft de Telegraaf. Volgens CEO Alexandre de Juniac was de winst zonder hun acties opgelopen tot 300 miljoen euro.

Het zijn straffe woorden van de topman van Air France-KLM. De staking bij de luchtvaartmaatschappij dwong het bedrijf om zich te richten op bezuinigingen. “Het is of hervormen, of achteruitgang”, zei De Juniac in de Franse krant Les Echos. Air France-KLM liet eerder al de winstdoelstellingen voor de komende jaren varen. Het richt zich op het verkopen van bedrijfsonderdelen om de operationele kosten van het vliegverkeer te verlagen.

Speciale belastingcommissie gaat achter Starbucks aan

Het komende half jaar onderzoekt het Europees Parlement, met behulp van een speciale belastingcommissie, de belastingafspraken die grote internationale bedrijven gesloten hebben met Europese lidstaten. In de 45-koppige commissie zitten drie Nederlanders, meldt Z24.

Starbucks kwam de afgelopen weken in Nederland in opspraak omdat het - net zoals meer multinationals - gebruik zou maken van slimme wettelijke constructies om zo minder belasting te betalen. De aard van de afspraken tussen belastingdienst en de Amerikaanse koffiebrouwer zijn niet helder.

In meer landen bestaan deze constructies, daarom gaat de speciale belastingcommissie van het EP deze onderzoeken. Gisteravond waren de leden voor het eerst bijeen. Zij willen de komende zes maanden onder andere spreken met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, oud-ministers Gerrit Zalm en Wouter Bos en andere kopstukken binnen de EU.

    • Hans Klis