De moderne Samson

‘Negen op de klok, tied voor ’n slok.” Producer Robert Vosmeijer, geboren in Twello, pauzeert even tussen het haarzwiepen door. Met bijbelse overgave heeft de moderne Samson zich daarvoor al headbangend op zijn liveset gestort, de aftrap van een concerttour rond zijn eerste album Kontra. De Sluwe Vos heeft zichzelf al bewezen als dj met een feilloos gevoel voor timing. In de Melkweg laat hij zien dat hij ook een ontzettend gevarieerde producer is die (met paukenist, elektronisch drumstel, marimbaspeler en een batterij aan gastartiesten) een waaier van genres uitvouwt. Op het zestien nummers tellende debuut van de nuchtere Achterhoeker staat een aantal tracks die je zou verwachten op basis van zijn dj-sets: UK house met trampolinebassen die je trommelvlies laten natrillen alsof er een sumoworstelaar op neer is geploft. Met Kontra lijkt Vosmeijer te willen laten zien dat hij veel breder geïnteresseerd is. Hij varieert knap van beklemmende techno (‘Operator’) en ambient (‘Intro’) tot Chicago house (‘I want you back’) en vuige hiphop (‘Mercy’). Op het album lijkt die variatie soms iets te gezocht. De kale beats van ‘Mercy’ komen uit de lucht vallen na het gevoelige gitaarspel in ‘Misfits’ en de flink uithalende diva Miss Bunty (‘I want you back’) is wat veel na de rauwe raps van Sticks (‘Mercy’). Tijdens de concerttour is die volgorde anders en beter, maar bewijst ‘De Sluwe’ vooral dat hij een steengoeie peformer is. Vosmeijer speelt wervelend samen met live gitaar, drums en tien gastartiesten. Wie hem live ziet, weet: hier staat een groot muzikant.

    • Rolinde Hoorntje